PvdA: maximum aan kosten papierwerk in zorg

Bewerkt door: redactie − 29/10/13, 07:58  − bron: ANP
© ANP. PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk

PvdA: maximum aan kosten papierwerk in zorg

Om ervoor te zorgen dat zorginstellingen niet te veel geld uitgeven aan papierwerk, auto’s en managers, moet er een maximum worden ingesteld voor dit soort uitgaven. Die mening uitte PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk dinsdag, vooruitlopend op het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid later op de dag. Van Dijk wil met een norm voor zogeheten overhead zorgen dat zo veel mogelijk zorggeld ook daadwerkelijk aan zorg wordt besteed.

Volgens de politicus verschilt het per instelling enorm hoeveel er wordt uitgegeven om de eigen organisatie draaiende te houden. ‘Dat varieert van enkele procenten van hun budget tot soms wel tientallen procenten. Het moet mogelijk zijn daarin verbetering te brengen.’ Hoeveel het overheadpercentage moet worden, stelt Van Dijk niet voor. ‘Dat is niet gemakkelijk vast te stellen”, aldus de PvdA’er. ‘Laat de staatssecretaris samen met de instellingen bekijken wat een redelijke norm is.”

Van Dijk zou het liefst bij alle instellingen voor langdurige zorg toe willen naar de manier waarop Buurtzorg Nederland werkt. Die organisatie lever thuiszorg en doet dat vrijwel zonder managers. Volgens de PvdA’er is het overigens een goed moment om afspraken te maken over de kosten van overhead, omdat de langdurige zorg de verantwoordelijkheid wordt van gemeenten. ‘Laten we die hervorming aangrijpen om ook de kosten van overhead aan te pakken”, stelt Van Dijk.

oktober 29, 2013Permalink

FNV luidt noodklok begeleiding ziekteverzuim

FNV luidt noodklok over begeleiding ziekteverzuim

Bewerkt door: redactie − 28/10/13, 08:43  − bron: ANP
© anp. ‘In de praktijk spelen allerlei ondeskundigen voor doktertje zodat ze werknemers onder druk kunnen zetten om weer snel aan het werk te gaan.’

Veel zieke werknemers worden niet serieus genomen en hun privacy wordt op grote schaal geschonden. Verzuimbureaus, arboartsen en werkgevers schuwen er niet voor om de wet- en regelgeving te overtreden, stelt vakbond FNV Bondgenoten maandag op basis van de resultaten van zijn meldpunt Verzuimbegeleiding.

Volgens de bond komt uit het onderzoek naar voren dat verzuimbegeleidingsbedrijven zieke werknemers vaak naar medische informatie vragen. Ook komt het voor dat onbevoegden medisch advies geven. Dat is schandalig, stelt FNV-bestuurder Gea Lotterman. ‘Alleen de bedrijfsarts mag medische informatie vragen en advies geven over het ziektebeeld en herstel. In de praktijk spelen allerlei ondeskundigen voor doktertje zodat ze werknemers onder druk kunnen zetten om weer snel aan het werk te gaan.’

In totaal hebben ruim 6100 werknemers gereageerd op het meldpunt. Een deel daarvan vermoedt ook dat er niet vertrouwelijk met zijn gegevens is omgegaan. Ook kreeg FNV klachten over de rol van de bedrijfsarts. Ondanks de wettelijke verplichting is er vaak geen toegang tot een arboarts. De onafhankelijkheid van deze dokter werd bovendien door 41 procent van de respondenten in twijfel getrokken.

‘Als arts ben je het aan je stand verplicht om je rug recht te houden en het belang van je patiënt voorop te zetten. Maar het blijkt dat de arts zijn oren te veel naar de werkgever laat hangen. In veel gevallen geldt: wie betaalt, bepaalt’, aldus Lotterman.

 

FNV: ‘Privacy zieke werknemers geschonden’

ANP-20960413-2Foto ANP/ Roos Koole

De privacy van zieke werknemers wordt volgens FNV Bondgenoten ‘op grote schaal geschonden’. Verzuimbegeleidingsbureaus, arboartsen en werkgevers overtreden onder andere de wet door medische gegevens over zieke werknemers door te spelen. Ook ‘zouden ze zieke werknemers onder druk zetten om snel weer ‘beter te worden.

Dat blijkt althans uit een onderzoek van FNV Bondgenoten naar verzuimbegeleiding. De vakbond riep werknemers op hun ervaringen te delen, in totaal hebben 6.161 werknemers hun klachten bij het meldpunt geuit.

‘Doktertje spelen’

Veel werknemers klaagden dat dat de zogenaamde casemanager van het verzuimbegeleidingsbedrijf naar medische informatie had gevraagd. Casemanagers doen vaak de verzuimregistratie en onderhouden de contacten met medewerkers en werkgevers. Ze begeleiden het re­-integratieproces van de zieke medewerker. De casemanager hoeft echter geen medicus te zijn, en hoeft dus ook niet te beschikken over medische kennis. Volgens de wet mag de case­manager daarom niet zomaar alles weten en vragen, of medische gegevens inzien of opslaan.

Volgens de FNV gebeurt dit nu wél. Sommige casemanagers zouden bovendien medische adviezen geven, terwijl ze hiervoor helemaal niet geschoold zijn. Vakbondsbestuurder van de FNV Gea Lotterman spreekt van ‘doktertje spelen door onbevoegden’. Sommige casemanagers zouden de medische informatie ook nog eens doorspelen aan werkgevers, weten of vermoeden de werknemers. Zo zou de werkgever ineens dingen weten over de werknemer die hij hen helemaal niet had verteld.

Snel ‘beter’ worden

Zieke werknemers zouden door de casemanagers en werkgevers onder druk worden gezet, om snel weer ‘beter te worden’. In het rapport citeert de FNV een anonieme klager:

“Ik werd onder druk gezet met opmerkingen als: het kost ons elke dag dat jij niet werkt 250 euro!”

En:

“Werknemers worden gedwongen het werk te hervatten door ze te bedreigen met loonbevriezing. De verzuimbegeleider begrijpt niet dat werknemer daardoor een enorme druk voelt.”

Geen toegang tot bedrijfsarts

De FNV maakt zich er bovendien zorgen over dat er niet altijd toegang is tot een bedrijfsarts, terwijl in de wet staat dat iedere zieke werknemer hier recht op heeft. Een anonieme klager:

“Het kost hen geld, dus in plaats van een arboarts in te schakelen, sturen ze teamleiders naar zieke medewerkers thuis. Dit gebeurt iedere keer als iemand ziek is.”

Wanneer die arts wél wordt gezien, is het volgens de vakbond maar de vraag of de arts onafhankelijk is. Sommige bedrijfsartsen zouden niet in het belang van de zieke werknemer, maar in het belang van de werkgever handelen. “Wie betaalt, bepaalt”, schrijft de FNV in het rapport. Werkgevers zouden artsen onder druk zetten, via de arbodienst of het verzuim bedrijf waarvoor zij werken.

oktober 28, 2013Permalink

De grootste medische strafzaak in Nederland ooit

‘Jansen Steur gaat opening van zaken geven’

27/10/13, 08:23  − bron: ANP
© ANP. Het Medisch Spectrum Twente

De grootste medische strafzaak in Nederland ooit, zo wordt de zaak tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur genoemd. Maandag 4 november begint de rechtszaak in Almelo tegen de arts die wordt verdacht van onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. De vrijdag ervoor, 1 november, begint de tuchtzaak die vijf voormalig patiënten tegen hem aanspanden voor het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle. Jansen Steurs advocaat Frank van Gaal heeft laten weten dat zijn cliënt bij beide zaken aanwezig is en van plan is ‘volledige openheid te geven en alle vragen te beantwoorden”.

  • © ANP.
    Frank van Gaal, de advocaat van Ernst Jansen Steur
  • Ik heb moeite met het beeld van ‘monster’ dat van Jansen Steur wordt afgeschilderd in de media. Het is goed dat hij nu de kans krijgt om zijn eigen verhaal te doen

    Advocaat Frank van Gaal

Volgens Van Gaal vindt zijn cliënt het fijn dat de zaak eindelijk behandeld wordt. Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de ex-neuroloog vertegenwoordigt, liet eerder al weten dat ook de slachtoffers opgelucht zijn dat de zaak na al die jaren aan bod komt.

‘Het wordt een uniek proces: een arts die zich strafrechtelijk moet verantwoorden voor medisch handelen. Ik neem aan dat de zaak in de medische wereld met belangstelling gevolgd wordt”, zegt Van Gaal. ‘Ik heb moeite met het beeld van ‘monster’ dat van Jansen Steur wordt afgeschilderd in de media. Het is goed dat hij nu de kans krijgt om zijn eigen verhaal te doen.’

Ernst Jansen werd geboren op 24 oktober 1945 in het dorpje Kamperland in de provincie Zeeland. De naam Steur, die van zijn moeder, voegde hij pas later aan zijn naam toe. In 1978 begon hij als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. De arts genoot jarenlang een goede reputatie, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Die reputatie begint echter vanaf de jaren negentig te wankelen. De ‘topneuroloog’ – zoals hij zichzelf noemt – maakt geregeld hoogoplopende ruzies met collega’s en voelt zich ver boven hen verheven.

In 2003 wordt hij na een reeks incidenten op non-actief gezet. In 2004 werd hij gedwongen te vertrekken. Hij zou in die periode bij meerdere patiënten verkeerde diagnoses hebben gesteld. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met de neuroloog. Ook bleek hij verslaafd te zijn aan medicijnen die hij verduisterde uit het ziekenhuis.

Dat de neuroloog zich van geen kwaad bewust is, blijkt wel uit het feit dat hij in Duitse ziekenhuizen aan de slag gaat na zijn ontslag. Begin dit jaar vertrok hij bij een Duits ziekenhuis nadat er een mediastorm was losgebarsten over zijn werkzaamheden daar.

oktober 27, 2013Permalink

Gas uit eigen ontlasting

Binnenkort bij u thuis: koken op gas uit eigen ontlasting

Bewerkt door: redactie − 26/10/13, 03:46  − bron: ANP, BBC
© ANP.

Onderzoekers in Singapore hebben een systeem voor het lokaal opwekken van duurzame energie ontwikkeld, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het toilet. De wc-pot is zo ontworpen dat uitwerpselen worden opgevangen en samen met GFT-afval in een gasinstallatie terechtkomen. Met het biogas kan vervolgens worden gekookt.

  • © BBC.

De Britse omroep BBC heeft de nieuwe vorm van recycling vrijdag getoond.

Om de ontlasting goed te kunnen vergassen, is het wel noodzakelijk deze zoveel mogelijk gescheiden te houden van vocht. De toiletpot ziet er daarom iets anders uit dan gebruikelijk: hij heeft twee afvoeren in plaats van één. Het eerste exemplaar is geïnstalleerd in een gebouw van de Nanyang Technological University, waar het systeem is bedacht.

Na de vergassing blijft restwater over. Ook daar weten de onderzoekers raad mee: ze kweken er algen in die in brandstof omgezet kunnen worden.

oktober 26, 2013Permalink

Strengere eisen

Marcel van Dam: ‘De schijn ophouden is een deugd geworden’

OPINIE – Marcel van Dam − 24/10/13, 14:50
© ANP. De tentoonstelling ‘De Verleiding’ in het Museum voor Communicatie in Den Haag (foto uit 2000) Het museum wil een inspiratiebron zijn voor bezoekers met een expositie waarin themas van plastische chirurgie en tatoeages tot geuren en lichaamstaal voorbij komen

COLUMN De explosieve groei van de mooimaakindustrie moet gezocht worden in de meritocratie als ordeningsbeginsel, schrijft columnist Marcel van Dam. ‘Je weet dat beeldvorming belangrijker is dan de werkelijkheid.’

  • Niet de wieg waarin je geboren was, werd bepalend voor het maatschappelijk succes, maar het woekeren met je talenten

Minister Schippers wil strengere eisen gaan stellen aan mensen die hun brood verdienen met het mooier maken van andere mensen. Dat is goed. We stellen ook eisen aan zorgverleners, voedselproducenten, slijters, werkgevers, onderwijzers, etc. Maar het staat mensen als ze volwassen zijn vrij zichzelf mooier te laten maken. De vraag naar behandelingen die dat doen is de laatste decennia explosief gestegen. Of mensen er daadwerkelijk mooier van worden is een kwestie van smaak. Iemand die zich laat tatoeëren, wordt er volgens mij niet mooier op. Maar steeds meer mensen denken daar anders over. De meeste vrouwen, naar het schijnt ook steeds meer mannen, proberen koste wat kost te voorkomen dat ze tekenen van veroudering gaan vertonen. Ze smeren voor miljarden allerlei crèmes op hun gezicht, terwijl vaststaat dat die niets uithalen. Ook steeds meer jonge mensen laten oren, neuzen en schaamlippen naar believen kleiner maken en vrouwen en meisjes hun borsten groter, omdat ze denken er aantrekkelijker door te worden. Meritocratie Wat is de oorzaak van de explosieve groei van de mooimaakindustrie? Het antwoord moet worden gezocht in een soort cultuuromslag. Toen de standenmaatschappij niet houdbaar bleek, werd de meritocratie het nieuwe ordeningsbeginsel: het belonen van mensen naar verdienste. Niet de wieg waarin je geboren was, werd bepalend voor het maatschappelijk succes, maar het woekeren met je talenten. Impliciet werd verondersteld dat iedereen in potentie voldoende vaardigheden had om een volwaardige plaats in de samenleving te verwerven. De overheid moest zorgen dat iedereen zo veel mogelijk gelijke kansen kreeg. De doorbraak van de neoliberale ideologie, het geloof in de markt als verdeelmechanisme, heeft de meritocratie fundamenteel van karakter veranderd. Het is niet alleen een ordeningsprincipe voor de samenleving maar ook een moreel imperatief voor het individu geworden. Wie succes heeft, is om die reden een waardevol lid van de samenleving. Mensen die het niet maken, hebben dat aan zichzelf te wijten en zijn de samenleving tot last. Succes en falen zijn eigen keus geworden. Maatschappelijke veranderingen gaan langzaam en onttrekken zich vaak aan het bewustzijn. De gevolgen van de nieuwe meritocratie zijn huiveringwekkend. Nooit eerder waren mensen zo gepreoccupeerd met hun eigen succes en ze zijn bereid er een hoge prijs voor te betalen. Hun kinderen worden vanaf de wieg gestimuleerd zich positief te onderscheiden van andere kinderen. Sportschool en zonnebank Soms tot in het absurde. Uiteraard zorg je dat je kinderen de kleding dragen waarmee ze andere kinderen de loef af kunnen steken. Als het even kan moeten ze zich klaar stomen voor het gymnasium en de Universiteit. Het vmbo wordt gezien als de vergaarbak van de sukkels. Iemand die succesvol wil zijn gaat regelmatig naar de sportschool en de zonnebank, is alert dat hij of zij niet te dik wordt, leert hoe je de beste sollicitatiebrief schrijft en de cv zo mooi mogelijk maakt. Op het werk zorg je dat de baas in de gaten krijgt dat jij het beter doet dan je collega en hou je haarscherp in de gaten hoe je collega hetzelfde doet. Natuurlijk om die weer te kunnen overtreffen. Je ziet er piekfijn uit en als de natuur je niet gunstig gezind was, laat je dat door de mooimaakindustrie zo veel mogelijk herstellen. Je weet dat beeldvorming belangrijker is dan de werkelijkheid. De schijn ophouden is een deugd geworden. ‘Ook al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding’, zei mijn moeder vaak. Niets is minder waar. De preoccupatie met het eigen succes heeft vergaande politieke consequenties. Mensen die weinig vaardigheden hebben, geen ouders die alles deden om hun kind een voorsprong te geven, die met moeite het vmbo doorlopen, die te weinig wilskracht hebben om van slechte leefgewoonten af te komen, die het niet kunnen bolwerken tegen hun collega’s, die geen geld hebben om zich mooier te maken dan ze zijn, kortom ‘de sukkels die te besodemieterd zijn om thuis van de bank af te komen’ moeten er niet op rekenen dat hun mislukking gezien wordt als een maatschappelijk probleem, laat staan dat ‘de hardwerkende Nederlander’ er ook maar een cent voor over heeft hun leven een beetje op te fleuren. Te weinig productieve mensen zijn lui, mensen met een gebrek aan leervermogen zijn in gebreke. Oud worden kan nog net, maar mag niet te veel kosten. En Rutte zag dat het goed was. Marcel van Dam is socioloog.

oktober 25, 2013Permalink

Internationaal Zeerechttribunaal

Tribunaal buigt zich 6 november over Greenpeace-zaak

Bewerkt door: redactie − 25/10/13, 09:25  − bron: ANP, AP
© ANP. Greenpeace-schip Arctic Sunrise

Het Internationaal Zeerechttribunaal begint op woensdag 6 november met de zaak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Dan vindt de eerste hoorzitting plaats, heeft de president van het tribunaal, Shunji Yanai, vanmorgen volgens de Duitse radiozender NDR gezegd.

Nederland heeft het tribunaal ingeschakeld om de vrijlating af te dwingen van de door Rusland opgepakte bemanning van de Arctic Sunrise. Die wilde uit protest tegen oliewinning in de Noordelijke IJszee een spandoek bevestigen aan een booreiland van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Rusland verijdelde dat echter, rekende de bemanning in en legde het schip aan de ketting.

Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk. De opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden eerst beschuldigd van piraterij, maar sinds kort van ‘hooliganisme’. Daar staat in Rusland maximaal 7 jaar gevangenisstraf op.

Omdat Rusland een voorbehoud heeft gemaakt toen het land het Internationale Zeerechttribunaal erkende is het maar de vraag of een Hamburgse uitspraak de kwestie zal oplossen. Tribunaalpresident Shunji Yanai waarschuwde vandaag dat het Russische voorbehoud een ‘groot probleem’ is. ‘Maar we moeten toch met de procedure voor de vrijlating van het Greenpeace-schip beginnen. Ook zonder Rusland’, zo liet Yanai weten.

Nederland is overigens bereid de hele tribunaalprocedure in Hamburg te staken als de Russen bereid zijn de kwestie in nauw overleg met Nederland op te lossen. Maar minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal de procedure pas stoppen als het schip en de bemanning zijn vrijgelaten en vertrokken uit Rusland, zo liet hij eerder weten.

oktober 25, 2013Permalink

Overwerken

Abvakabo: overwerk aan orde van dag in zorg

Bewerkt door: redactie − 24/10/13, 07:19  − bron: ANP
© ANP.

Medewerkers in de zorg werken structureel meer dan in hun contracten is afgesproken. Gemiddeld draaien ze bijna 8 overuren per week. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek dat vakbond Abvakabo FNV heeft laten uitvoeren.

Volgens Abvakabo stijgt de werkdruk in de zorg en worden medewerkers steeds vaker ‘flexibel’ ingezet. Een kwart van de ondervraagden moet regelmatig binnen 24 uur ergens invallen. ‘Dit doet wat met de kwaliteit en de continuïteit van de zorg”, zegt een medewerker in het onderzoek.

Uit het onderzoek, onder ruim 4600 medewerkers in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg, blijkt dat 45 procent structureel overwerkt.

Verder ziet de vakbond vooral een toename van het aantal ‘kleine’ contracten. Daarbij krijgen medewerkers in plaats van een contract voor 40 of 36 uur, een contract voor bijvoorbeeld 24 uur per week, waarbij ze soms de ene week 16 uur en een andere week 32 uur worden ingezet.

Bovendien moeten medewerkers in toenemende mate volgens een woordvoerster van de bond dan ook nog eens in plaats van bijvoorbeeld 3 keer 8 uur per dag, 4 keer 6 uur per dag werken. Ook zou het steeds vaker gebeuren dat zorgmedewerkers zogenoemde gebroken diensten draaien: ‘s ochtends de helft van hun uren en ‘s avonds de andere helft

oktober 24, 2013Permalink

Cliënt centraal

Zet nu eens echt de cliënt centraal

Gastauteur Functie: Gastweblogger Zorgvisie verwelkomt bijdragen van auteurs die incidenteel iets te melden hebben over een actueel onderwerp. Onderaan de bijdrage vind u de auteursinformatie.

Volgens onderzoek werkt 93 procent van de huisartsen digitaal. Dat staat in schril contrast met de zorggebruikers.

Zet nu eens echt de cliënt centraal

Foto: Anton Vreugdenhil

Volgens de eHealth-monitor 2013 van het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) en onderzoeksbureau Nivel werkt 93 procent van de huisartsen digitaal. Dat staat, aldus de monitor, in schril contrast met de zorggebruikers die weliswaar geen enkel probleem hebben met internet voor bankzaken en het boeken van reizen, maar vrijwel geen gebruikmaken van e-health. Dat is niet verwonderlijk, want wie als zorgcliënt via internet zijn eigen zorgdossier wil inzien, krijgt ‘no way’ te horen. Waarom eigenlijk?

Leidraad voor succes

De klant centraal stellen, is dé leidraad voor succes. Dat wil zeggen: de klant bieden wat hij werkelijk nodig heeft. In het bedrijfsleven staat de relatie met de klant steeds meer voorop, waarom dan niet in de zorg? Natuurlijk wil elke ‘zorgklant’ centraal staan: niet alleen wat de zorg zelf betreft, maar ook alles daaromheen. Daarom moeten zorginstellingen hun cliënt centraal stellen en de relatie tussen zorginstelling en cliënt onderbrengen in een cliëntdossier. Ik zie het cliëntendossier als het fundament van de zorgorganisatie. Met een cliëntendossier heb je altijd en overal de relevante gegevens voorhanden. Het biedt een schat aan informatie waar je heel veel mee kunt doen ten behoeve de cliënt. Met zo’n cliëntendossier komt er een fundament onder de totale zorg en alles daaromheen, van selfservicemogelijkheden voor de cliënt tot hogere productiviteit van de professionals.

Het fundament ontbreekt

Een open deur? Niets is minder waar. In de meeste zorginstellingen staat die cliënt helemaal (nog) niet centraal en ontbreekt het fundament om de relatie met de cliënt op een hoger plan te brengen.
Veruit de meeste zorginstellingen houden nog alles bij op papier, met alle rompslomp en kosten van dien. Dit komt doordat ze continu met de ‘mode meegaan': of het nu over de laatste technologie gaat of over de organisatie van de zorg. Wordt het één overwogen, dan dient het volgende zich alweer aan. Het gevolg is dat zij geen keuzes maken. Ja, dan verandert er niet veel.

Relatie op een hoger plan

Ik realiseer me dat er momenteel erg veel over de instellingen heen komt: van allerlei nieuw beleid tot veranderende wet- en regelgeving, en dat bemoeilijkt een keuze. Toch zijn er wel degelijk zorginstellingen die de cliënt centraal stellen, hun hele bedrijfsvoering daarop afstemmen en die keuze voortdurend uitdragen naar hun zorgprofessionals en hun cliënten. Hierdoor kan de administratieve last halveren, wat tonnen euro’s per jaar kan schelen. Belangrijker nog is dat de relatie van de cliënt met de zorginstelling echt op een hoger plan komt.

Stel prioriteiten

Wacht niet langer op de volgende ontwikkeling en maak die keuze. Stel prioriteiten en houd daar vervolgens aan vast. De middelen zijn er, we hoeven er geen ingewikkelde dingen voor uit te vinden. Het grootste risico nu is dat we niet in de toekomst van de zorg investeren. En dat is echt het laatste dat we kunnen gebruiken.

 

Anton Vreugdenhil, directeur Cegeka

oktober 23, 2013Permalink

Verwijsrecht euthanasie wettelijk wettelijk vastleggen

‘Arts moet euthanasieverzoek altijd toetsen’

Bewerkt door: redactie − 23/10/13, 07:18  − bron: ANP
© Screenshot YouTube. De 99-jarige moeder die onlangs werd geholpen bij zelfdoding door haar 71-jarige zoon. De zoon werd door de rechter schuldig bevonden maar kreeg geen straf opgelegd.

Om te voorkomen dat mensen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kastje naar de muur worden gestuurd als ze om euthanasie vragen, willen D66 en GroenLinks dat het verwijsrecht voor euthanasie wettelijk wordt vastgelegd.

De Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) dienen hun initiatiefwetsvoorstel hiervoor woensdag in. Inzet is dat artsen een euthanasieverzoek in behandeling moeten nemen. In de praktijk blijkt volgens beide partijen dat niet elke arts een verzoek om euthanasie wil toetsen, bijvoorbeeld als het tegen de godsdienstige opvattingen van een dokter ingaat. Voor patiënten blijft het soms onduidelijk waarom een arts ze niet verder wil helpen.

Dit voorstel is niet bedoeld om artsen te verplichten mee te werken aan euthanasie. ‘Verwijzen naar een collega is iets anders dan meewerken’, vindt Dijkstra. ‘Op deze manier wordt iedereen hetzelfde behandeld en ben je niet langer afhankelijk van hoe je huisarts hiermee omgaat.’

Voortman: ‘De zelfbeschikking van mensen is in het geding als een arts een verzoek niet in behandeling wil nemen. Met onze wet mogen artsen nog steeds bezwaren hebben tegen euthanasie, maar het geeft mensen de garantie dat hun laatste wens ook daadwerkelijk beoordeeld wordt. In zo’n moeilijke levensfase kan je mensen niet in de kou laten staan.’

Overmacht
De rechtbank in Zutphen verklaarde een 71-jarige man die zijn 99-jarige moeder hielp haar leven te beëindigen dinsdag schuldig, maar legde hem geen straf op. Volgens zijn raadsman handelde de man uit overmacht. Zijn moeder had haar doodswens drie keer besproken met haar huisarts, maar die wilde niet zonder meer meewerken. De rechtbank vond het niet aannemelijk dat geen enkele andere arts had willen helpen, maar volgens de advocaat waren die er destijds (in 2008) niet.

Euthanasie is sinds 2002 wettelijk geregeld. Het aantal meldingen stijgt sindsdien, van 1923 in 2006 tot 4188 in 2012. In de meeste gevallen ging het om mensen met kanker

oktober 23, 2013Permalink

Belg geslagen

Belg in coma geslagen om sigaret

Bewerkt door: redactie − 22/10/13, 08:38  − bron: ANP, Het Laatste Nieuws
© Kos.

Een 29-jarige man werd zondagochtend bij het station van Sint-Niklaas in coma geslagen voor een sigaret. Het slachtoffer, folkmuzikant Stijn Geerts, had net een rolstoelgebruiker geholpen toen hij werd aangesproken door twee kerels. Ze vroegen een sigaret, maar hij kon enkel roltabak aanbieden. Dat zinde hen niet, waarop één van de twee hem een schedelbreuk sloeg.

Het slachtoffer was rond 6 uur onderweg naar huis, na een nachtje stappen. Hij wachtte op een taxi, samen met een rolstoelgebruiker die hij zopas had geholpen. Twee onbekenden, een allochtoon en een autochtoon, stapten op hen af. “Een sigaret”, klonk het. De roltabak van Stijn Geerts vonden ze maar niets. Waarop deze laatste opmerkte dat er nog wel een nachtwinkel open zou zijn. “Ik bood hen nog een filtersigaret aan”, getuigt Björn (28), de man in de rolstoel. “Maar toen was het al te laat. Ik hoorde nog wat kabaal en dan niks meer.”De muzikant kreeg rake klappen door één van de twee en zakte om de hoek hevig bloedend in elkaar. Agenten van de spoorwegpolitie vonden hem. Stijn Geerts werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar artsen een schedelbreuk en een bloeding in de hersenen vaststelden. Zijn toestand was kritiek, maar is intussen gestabiliseerd. “Toch verkeert hij nog in half comateuze toestand”, zegt zijn vader Benny. “Of hij een blijvend letsel zal overhouden, kunnen artsen nog niet zeggen.”

De politie is de dader op het spoor. Het zou gaan om een jongeman die al bekend is bij het gerecht. Het parket van Dendermonde bevestigt het incident, maar wil voorlopig geen commentaar geven.

 

 

 

 

oktober 22, 2013Permalink