Jongens lijden meer onder gedragsproblemen

jongens-lijden-meer-gedragsproblemen-dan-meisjes op de basisschool hebben niet alleen vaker last van , maar lijden er ook meer onder dan meisjes met precies dezelfde problemen.

Dat zegt socioolog Jayanti Owens van de Brown Universiteit in de Verenigde Staten, die naar dit onderwerp deed.

Volgens Owens kan dit verschil deels verklaard worden door opvattingen bij leraren over jongens. “Stereotypes van jongens die zich misdragen, kunnen ertoe leiden dat docenten ze harder aanpakken dan meisjes. Dit leidt er weer toe dat de problemen aanhouden en ze slecht blijven presteren op school.”

“Als deze groep jongens meer steun zouden krijgen, thuis en op school, kunnen ze eerder leren om zich te beheersen en sociale vaardigheden te ontwikkelen.”

Owens vergeleek 4- en 5-jarige Amerikaanse jongens met meisjes in dezelfde leeftijd. Ze vergeleek steeds kinderen van verschillend geslacht, maar met dezelfde mate van gedragsproblemen, zoals snel afgeleid zijn en emoties slecht onder controle kunnen houden.

De jongens bleken meer moeite met leren te hebben dan de meisjes en raakten sneller achterop, bleek uit langjarige data die Owens analyseerde. Ook behaalden ze als adolescenten naar verhouding een lager opleidingsniveau.

Armoede: eigen schuld, dikke bult

“Merlien Welzijn”: Armoede: eigen schuld dikke bult

Er wordt weer veel over in Nederland gesproken en geschreven. Wat ik jammer vind is dat ik nog geen enkele discussie ben tegengekomen die verder gaat dan eigen schuld, dikke bult en dat je je vooral zou moeten schamen.

Ik wil zo graag dat we daarvan afstappen en ons afvragen wat oorzaken zijn en wat er moet gebeuren om oorzaken weg te nemen. Dan kom je erachter dat verschillende aanpakken nodig zijn om verschillende oorzaken weg te nemen. Eigen schuld, dikke bult is te simpel.

De heeft bijvoorbeeld ontslagregels versoepeld waardoor veel mensen die een vast dienstverband hebben met een habbekrats de laan uit gestuurd worden. Je vaste lasten blijven hetzelfde. Geen bank die zegt: vervelend voor je, laat die hypotheek maar even zitten. Je huis verkopen gaat in deze markt alleen tegen verlies, dus een dikke restschuld erbij. ?

Van de WW na tig sollicitaties en evenzovele afwijzingen in de belanden omdat er geen werk is. Wiens schuld is het als er geen banen zijn? Eigen schuld, dikke bult? Door een gat in je cv vanwege de langdurige werkloosheid en/of je leeftijd niet aantrekkelijk genoeg meer zijn op de arbeidsmarkt. Eigen schuld dikke bult?

Hoe gaan we kinderen helpen (er dus voor zorgen dat zij een betere toekomst hebben) zolang ‘we’ vinden dat hun ouders daarvoor verantwoordelijk zijn, terwijl het hen niet lukt om eruit te komen (ongeacht of het om verkeerde keuzes gaat of getroffen zijn door de huidige economie). Is het voor die kinderen ook eigen schuld, dikke bult?

Laten we toch stoppen met mensen trappen terwijl ze met hun rug tegen de muur staan. Er moet nu eindelijk eens goed en eerlijk onderzocht worden wat oorzaken zijn. De overheid komt er dan vast achter dat ook zij niet verschoten zijn van verkeerde keuzes maken. Ze moet vervolgens ervoor zorgen dat gemeenten in staat zijn om lokaal adequaat oplossingen te bieden.

De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen om perverse prikkels in wetten die armoede in stand houden en hulp bieden in de weg staan, weg te nemen. Ook vind ik dat er meer aandacht moet zijn voor de psychische druk die erg hoog is in huishoudens waar geldproblemen zijn. Want, wat de exacte situatie ook is, je zult in allereerste instantie een gezond lijf en een sterke geest nodig hebben om armoede te verslaan.

Daarom zet ik met Bijstandsgerechten in op gezond eten en probeer ik door inspiratie, een positieve benadering, maar ook gewoon praktische tips een bijdrage te leveren aan dat gezonde lijf en die sterke geest. En zoals ik zijn er nog veel meer particulieren die iets proberen te doen. Wie ook?