De prijs van kankermedicijnen

Dat prijzen van kankermedicijnen omhooggaan mag geen geheim heten. Maar hoe verhoudt de gezondheidswinst van de nieuwe middelen zich tot die stijgende prijzen? Een interessant paper vertelt daar meer over.

Als de prijs van kankermedicijnen harder stijgt dan de gezondheidswinst

Correspondent

Avatar Lucien Hordijk
Ik werd laatst door een bekende aangetikt met een academisch paper dat mij, en volgens mij nog wel meer journalisten, ontgaan is. Zonde, want ‘Pricing in the Market for Anticancer Drugs’ Klik hier voor de . biedt een interessant inzicht in de introductieprijs van kankermedicijnen.Het is een studie van een aantal Amerikaanse gezondheidseconomen en Peter Bach, een bekende oncoloog van het gerenommeerde Memorial Sloan Ketteringkankerinstituut in New York. Je kent hem misschien van publicaties in bijvoorbeeld The New York Times. Hij bekritiseert de farmaceutische industrie voor hun prijsstelling van met name producten in de . Duidelijk is inmiddels dat de prijzen van kankermedicijnen sterk stijgen. Maar, zo wordt nog weleens gezegd, daar krijgen we ook veelbelovende geneesmiddelen voor terug. Bijvoorbeeld immunotherapieën, middelen die een ongelofelijk verschil kunnen maken voor doodzieke patiënten.Zonder afbreuk te willen doen aan de belofte van die nieuwe generatie kankermedicijnen, hebben de onderzoekers onderzocht wat er met de – weliswaar Amerikaanse In Amerika wordt voor geneesmiddelen per definitie meer betaald dan in Europa. De onderzoekers hebben geen Europese cijfers gebruikt. Mogelijk is het effect in Europa minder sterk, omdat overheden hier relatief harder onderhandelen met de industrie. – marktintroductieprijzen van 58 kankermedicijnen gebeurt als je corrigeert voor inflatie en effectiviteit.Conclusie? Die gingen in de periode 1995 – 2013 jaarlijks met 10 procent omhoog, gemiddeld 8.500 dollar Voor de behandeling van één patiënt. per jaar. Dus: zelfs als je de gezondheidswinst die ze opleveren en de inflatie doorberekent, gaan de introductieprijzen van nieuwe kankermedicijnen hard omhoog.

Hoe kan dat? De belangrijkste verklaring die de onderzoekers geven is het zogenoemde ‘reference pricing,’ het fenomeen dat fabrikanten hun prijzen laten afhangen van concurrenten en per nieuw middel meteen 10 tot 20 procent hoger inzetten. Een opwaartse spiraal dus.

Volgens de onderzoekers is het onwaarschijnlijk dat de vraag naar medicijnen de prijsstijgingen verklaart. Want de eigen bijdragen in Amerika zijn bijvoorbeeld fors gestegen. Wellicht heeft het te maken met gestegen R&D-uitgaven, Research & Development, of: onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen. maar daar hebben de onderzoekers geen betrouwbare data voor gevonden.

Het lijkt eerder andersom te zijn, stellen de onderzoekers. Hogere introductieprijzen vormen waarschijnlijker een verklaring voor de stijging van R&D-uitgaven dan andersom. Dus: bedrijven gaan pas meer in R&D steken, als ze weten dat ze voor producten hogere prijzen kunnen vragen.

augustus 27, 2016Permalink