Tuinders pionieren met wiet

staan nog niet te juichen, maar verkennen wel voorzichtig de mogelijkheden die de van de kan bieden. ,,Het is “.

 Foto ter illustratie.

Quote

Er moet een wettelijke basis zijn. Anders gaan mensen niet investeren

Jos van der Knaap

,,Een werkgroep in Midden-Delfland heeft als één van de speerpunten ‘de biobased economy’, waarin wordt nagedacht over de toekomst van de tuin- en landbouw”, zegt Jos van der Knaap, van LTO Westland. “Toevallig is medicinale wiet daar al ter sprake gekomen.”

Wiet in het Westland. Normaal gaat het dan om illegale praktijken, maar in 2003 was er al één legale kwekerij in Naaldwijk. Die werd destijds opgericht door Amerikaan James Burton, die als ‘staatsteler’ hennep voor medicinale doeleinden mocht kweken. Hij voorzag apotheken van wiet.
Lang duurde dat niet. Omdat verzekeraars de medicinale wiet niet vergoedden, bleven de bestellingen uit en moesten tientallen kilo’s overtollig wiet worden vernietigd. Burton moest de kwekerij in Naaldwijk in 2005 verkopen.

Wettelijke basis
“Mensen in het Westland zijn dat niet vergeten,” zegt Van der Knaap. Daarom is het belangrijk dat de overheid de plannen uiteindelijk niet weer gaat terugdraaien, aldus de belangenbehartiger. “Er moet een wettelijke basis zijn. Anders gaan mensen niet investeren.”

Staan veel tuinders al te juichen? ,,Nee”, zegt Van der Knaap. “Er zijn wel die erover nadenken. Maar het is pionierswerk. Uiteindelijk zullen er ook niet honderden hectaren met wiet nodig zijn.”

Van der Knaap denkt dat de van wiet naar een ‘marktconforme’ prijs zal gaan als hennepteelt gelegaliseerd wordt. “Daarmee wordt het ook onaantrekkelijker voor criminelen om het te gaan halen in een kwekerij. Maar het product moet traceerbaar blijven.”

Cannabis (drug)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hennepbladeren

Cannabis (of wiet, van het Engelse weed = ‘onkruid’) is de Latijnse benaming voor hennep. Cannabis komt als drug voor in twee vormen, ‘wiet’ en ‘hasjiesj’. Hasjiesj of hasj is de hars, die kan variëren van bijna vloeibaar en olieachtig tot zeer hard. Een andere bekende naam is marihuana. Deze varianten worden gewonnen uit de bloemtoppen (of liever zaaddoosjes) van deze plant, althans – bij voorkeur – van de vrouwelijke, onbevruchte plant (sinsemilla). Het chemisch bestanddeel dat een invloed heeft op het menselijk bewustzijn is de stof tetrahydrocannabinol (THC.) Strafrechtelijk worden in Nederland cannabis en daarvan afgeleide producten tot de softdrugs gerekend; in veel andere landen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs en staan er strenge straffen op. Medicinale cannabis wordt door sommige mensen om medische redenen gebruikt.[1] Net als alcohol is deelname als bestuurder op de openbare weg met THC in het bloed een misdrijf conform de wegenverkeerswet.

september 25, 2016Permalink