Angsttherapie mogelijk tijdens slaap

Angsttherapie is mogelijk tijdens slaap.

Angstige herinneringen kunnen minder worden tijdens de slaap.

Foto:  ANP

Onderzoekers van de Northwestern University hebben voor de eerste keer het emotionele geheugen van mensen tijdens de slaap kunnen manipuleren, schrijven ze zondagavond in Nature Neuroscience

Tijdens het onderzoek ontvingen vijftien mensen kleine elektrische schokjes terwijl ze twee verschillende gezichten te zien kregen en tegelijkertijd bepaalde geuren roken, zoals hout, citroen of mint. Hierdoor vormden de deelnemers een associatie tussen de combinatie van een gezicht met een geur en angst. 

Toen de proefpersonen sliepen werd een of twee van die geuren in de slaapkamer gebracht, zonder de gezichten of de schokjes. Dit gebeurde tijdens de diepere slaapfase, de fase waarin vermoedelijk herinneringen in het geheugen worden versterkt. 

Zweet

 

De gedachte hierachter is: als iemand een specifieke geur tijdens zijn slaap ruikt, herinnert hij of zij zich steeds weer het specifieke gezicht dat daarbij hoort. Bij angsttherapie wordt deze aanpak ook toegepast: door mensen steeds weer aan hun angst bloot te stellen, wordt die minder. 

Toen de proefpersonen wakker werden, kregen ze in een fMRI-scanner de gezichten te zien. Als ze het gezicht zagen dat verbonden was met de geur die ze tijdens hun slaap roken, dan reageerden ze minder angstig dan bij het andere gezicht. Dat zagen de bezoekers in de eerste plaats aan veranderingen in de hersenen, in de gebieden waar emoties worden verwerkt zoals de amygdala. Bovendien keken ze naar hoeveel iemand zweette: hoe meer zweet, hoe angstiger.

Het onderzoek biedt mogelijk een nieuwe manier om fobieën ‘s nachts behandelen, naast de bestaande therapieën die overdag plaatsvinden.

 

september 23, 2013Permalink