Australië neemt leiding in zuidelijke zoektocht Boeing 777

door Anna Vossers 17 mrt 2014

De zoektocht naar de Boeing 777 gaat door

De zoektocht naar de Boeing 777 gaat door – Foto: AFP

Australië krijgt een grotere rol in de zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines. De premier van Maleisië, Najib Tun Razak, heeft aan zijn Australische ambtgeboot Tony Abbott gevraagd of het land het voortouw kan nemen in de zoektocht in de zuidelijke Indische Oceaan. 

De zoektocht naar het op mysterieuze wijze verdwenen toestel richt zich op twee mogelijke routes, één noordelijke route richting Centraal-Azië en één naar het zuiden, in en boven de Indische Oceaan.

Groot zoekgebied

Een satelliet in de Indische Oceaan ving enkele uren nadat het vliegtuig bij Vietnam van de radar ging nog een signaal op van het toestel. Deze satelliet nam niet waar waar het signaal vandaan kwam.

Het toestel kan na het laatste contact met de piloten nog zesenhalf uur hebben gevolgen, dat betekent dat het zowel naar het Aziatische vasteland als naar de Indische Oceaan kan zijn gegaan. Ook is niet uitgesloten dat het vliegtuig ergens is geland. Het zoekgebied is inmiddels zo groot als heel Europa.

Lees de laatste ontwikkelingen rond de verdwenen vlucht MH370 op de pagina #Boeing777

Australië

Pakistan heeft zondag al laten weten dat het vliegtuig niet op één van de reguliere radarsystemen van dat land is verschenen. Het Australische militaire radarsysteem kan alle activiteit tot 3.000 kilometer ten noorden en noordwesten van Australië opvangen, maar dat werkt niet 24 uur per dag. Ook daar is tot nu toe geen teken van het vliegtuig geweest.

Australië zocht al met twee Orion-patrouillevliegtuigen mee, volgens Abbott worden vanaf nu extra middelen ingezet. De premier zegt dat er geen enkele concrete aanwijzing is dat het toestel naar Australische wateren is gevlogen.

Piloten

Zaterdag werd bekend dat de zoektocht zich in het speciaal richt op de piloten. Een deel van het communicatiesysteem van het vliegtuig bleek al uitgeschakeld, toen de piloten hun laatste boodschap doorgaven. Waarschijnlijk was de bemanning daarvan al op de hoogte, maar is het bewust verzwegen. Ook hebben de piloten geen noodsignaal uitgezonden.

Toch zijn de onderzoeksautoriteiten nog niet helemaal overtuigd van een kaping. De onderzoekers blijven rekening houden met alle mogelijke scenario’s.

Het laatste gesprek dat vanuit het vliegtuig met de luchtverkeersleiding werd gevoerd, had plaats nadat de communicatie-apparatuur al was uitgeschakeld. In dat laatste contact, dat eindigde met ‘All right, good night’, leek het erop alsof alles in orde was in het toestel. 

Lees de laatste ontwikkelingen rond de verdwenen vlucht MH370 op de pagina #Boeing777

Waarschijnlijk was de bemanning daar al van op de hoogte, maar is dat bewust verzwegen. Of de piloot, co-piloot of misschien iemand anders de laatste woorden sprak, is niet duidelijk.

Toeval

Dat de piloot en de co-piloot samen plannen zouden hebben gemaakt voor bijvoorbeeld een kaping, lijkt onwaarschijnlijk.

Malaysia Airlines, de luchtvaartmaatschappij van het verdwenen vliegtuig, liet zondag weten dat de piloot en co-piloot geen verzoek hadden ingediend om samen te vliegen. Ze waren bij toeval ingeroosterd.

Huiszoeking

Zaterdag heeft de Maleisische politie huiszoeking gedaan. Het huis van de 27-jarige Fariq Abdul Hamid werd grondig doorzocht, enkele uren nadat de politie het huis van de andere piloot, de zeer ervaren Zaharie Ahmad Shah (53), uitkamde.

Of er concrete aanwijzingen werden gevonden over mogelijke plannen, wilde de autoriteiten niet zeggen. Wel dat een vliegtuigsimulator in beslag is genomen. Die wordt momenteel onderzocht.

Routes

Het toestel van Malaysia Airlines verdween een week geleden en sindsdien is een grootschalige zoektocht gaande. Op basis van nieuwe informatie zijn er twee mogelijke routes aangegeven waarlangs het toestel zou kunnen zijn gevlogen.

De ene route ligt ten noorden van Thailand naar Kazachstan en de andere van Zuid-Indonesië naar de Zuid-Indische Oceaan. De zoektocht in de Zuid-Chinese zee is vanwege de nieuwe informatie gestaakt.

maart 17, 2014Permalink