Echtpaar Xi naar de bollen

Presidentsvrouw Peng Liyuan doopt de speciale tulp»

Presidentsvrouw Peng Liyuan doopt de speciale tulpANP

De echtgenote van de Chinese president Xi Jinping heeft op de Keukenhof een nieuwe tulp ten doop gehouden. De paars-witte bloem heet Tulipa Cathay, naar de benaming voor China uit de tijd van ontdekkingsreiziger Marco Polo.

Peng Liyuan goot een glas champagne over de nieuw gekweekte tulpen, terwijl koning Willem-Alexander, koningin Máxima en haar echtgenoot toekeken.

Landbouw

Eerder vandaag woonde president Xi een presentatie bij van Nederlandse landbouwinnovaties in Kasteel Keukenhof. Hij had daar zelf om gevraagd.

China moet zijn landbouw innoveren om genoeg voedsel te verbouwen voor alle 1,3 miljard inwoners. Vanwege de trek van het platteland naar de stad, moeten steeds minder boeren zorgen voor voldoende voedsel.

Melkrobot

Zo maakte Xi kennis met speciale LED-verlichting om goedkoper tomaten te kweken, en met een ultramoderne mestverwerker en een melkrobot. Ook werden technieken uitgewisseld om de voedselveiligheid te verbeteren.

Het staatsbezoek eindigt met een privé-lunch met het koninklijk paar. Daarna richt Xi zich op de NSS-top in Den Haag.

Morgen begint de NSS-top over nucleaire veiligheid in Den Haag. Vandaag komen de meeste wereldleiders aan in Nederland. Ze landen vrijwel allemaal op Schiphol. Een aantal van hen wordt  door premier Rutte ontvangen op het Catshuis. Om 16.00 geeft hij een persconferentie die live wordt uitgezonden.

Om 16.00 uur gaan ook de wegafsluitingen in van de belangrijkste toegangswegen naar Den Haag. Geadviseerd wordt om vanaf 16.00 uur tot en met woensdagochtend 06.00 uur de wegen in de Randstad te mijden, omdat er door de afsluiingen lange files kunnen ontstaan. Ook op het spoor worden drukke treinen verwacht.

President Xi krijgt uitleg over agrosector

China wil Nederlandse kennis en techniek inzetten om land-en tuinbouw te verbeteren.

De Chinese president Xi Jinping vroeg daarom speciaal om een presentatie van vooraanstaande Nederlandse bedrijven op het gebied van de agro-industrie.

Die presentatie kreeg hij zondagmiddag in Kasteel Keukenhof in Lisse. Daar mocht zijn echtgenote Peng Liyuan ook een nieuwe tulp dopen, die de oude naam voor China meekreeg, Cathay.

President Xi kreeg in het koetshuis van het kasteel te zien en te horen dat met moderne technieken, zoals bijvoorbeeld LED-verlichting, de opbrengst van een kas tomaten enorm kan worden verhoogd.

Loek Hermans, voorzitter van Greenport Holland, legde uit dat de jaaropbrengst in 1950 nog zes kilo per vierkante meter was en tegenwoordig tachtig kilo, terwijl het waterverbruik is gehalveerd en alleen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Voedselschandalen

 

”China heeft weinig ruimte en een groeiende bevolking, die beter wil eten. Dan is het belangrijk meer uit de grond te halen dan nu. Daarbij kunnen wij helpen”, aldus Hermans.

Ook de recente voedselschandalen in China zorgen ervoor dat naar Nederland wordt gekeken om de kwaliteit van eten en melk beter te kunnen bewaken en garanderen. ”We zijn de op een na grootste exporteur van de agrosector in de wereld”, hield staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de president voor.

‘First lady’ Peng Liyuan goot aansluitend op de presentatie een glas champagne over de paarse Cathay-tulpen, die in Nederland zijn gekweekt. Ook tekende ze het bijbehorende certificaat. Het staatsbezoek wordt na een lunch op Kasteel Keukenhof formeel afgesloten, al brengt Xi maandag nog een bezoek aan het parlement.

Door: ANP

maart 23, 2014Permalink