Energiedrankjes negatieve invloed

Houd kind weg bij energiedrank

Energiedrankjes hebben een aantoonbaar negatieve invloed op de hartslag. Kinderen en mensen met hartproblemen moeten deze cafeïnebommen daarom vooral laten staan, zo waarschuwen onderzoekers.

Een team van de Duitse Universiteit van Bonn bracht de harten van 17 mensen in kaart, een uur nadat zij een energiedrankje hadden gedronken. De hartkamer die het bloed door het lichaam pompt moest een uur na het drinken van het drankje duidelijk harder werken, waardoor de hartslag flink opliep.

Dr. Jonas Dorner: “Tot nu toe was het effect van deze drankjes op de functie van het hart nog niet precies bekend. We weten wel dat er drie keer meer cafeïne in energiedrank zit, dan in andere cafeïnehoudende dranken zoals koffie of cola. Er zijn inmiddels veel bijwerkingen bekend die geassocieerd kunnen worden met deze hoge cafeïneinname waaronder een snelle hartslag, hartkloppingen, een hoge bloeddruk en in de meest ernstige gevallen zelfs een hartaanval of plotselinge dood.”

Onderzoek

De onderzoekers gaven de deelnemers een drankje met een hoge concentratie cafeïne (32 mg per 100 ml) en taurine (400 mg per 100 ml).

Dorner: “Dat energiedrank een kort termijneffect op het hart heeft is nu duidelijk. We moeten echter nog onderzoeken wat dit voor concrete gevolgen op de dagelijkse activiteiten of bijvoorbeeld athletische prestaties heeft.”

Voor nu adviseert het onderzoeksteam kinderen en mensen met hartproblemen in ieder geval om de energiedrankjes te laten staan.

BRADFORD -Een van de grootste supermarktketens van Groot-Britannië stopt met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen en jongeren onder de 16 jaar. Dat meldde de BBC vrijdag. De directie van Morrisons (meer dan 500 filialen) is bezorgd over de „gevolgen die de drankjes met enorm veel cafeïne mogelijk op kinderen hebben”, stelde een woordvoerder.

Foto: ANP

In de winkels in Glasgow, Dorset, Leeds, Cheshire, Staffordshire en Suffolk is het verbod al van kracht en moeten jonge mensen met een identiteitsbewijs kunnen aantonen dat zij de minimumleeftijd al hebben bereikt. Het gaat om blikjes van de merken Red Bull, Monster en Relentless, elk met zeker 320 milligram cafeïne per liter.

Morrisons is de eerste keten die deze stap zet, maar er is al langer veel te doen over de energiedrankconsumptie van Britse tieners. Op Schotse scholen zijn de blikjes al bij wet verboden. Kinderen worden vaak hyperactief van de drankjes, maar over de langetermijneffecten van intensief gebruik is weinig bekend.

 

december 2, 2013Permalink