Geen ontkomen meer: mens verantwoordelijk opwarming aarde

Geen ontkomen meer aan: mens verantwoordelijk voor opwarming van de aarde

Martijn van Calmthout en Maarten Keulemans − 27/09/13, 09:30  − bron: ANP

© ANP. Smeltend poolijs

De opwarming van de aarde gaat bij blijvende uitstoot van broeikasgassen vrijwel zeker over de eerder gestelde grens van 2 graden rond het jaar 2100. Het slechte nieuws is dat dat minder onzeker is dan voorheen. Het goede nieuws is dat extreme opwarming in de richting van 5 of 6 graden niet waarschijnlijk wordt geacht. En bovendien is er nog tijd om in te grijpen.

  • © ANP.
    Zware smog in Beijing, China.

Dat is de hoofdboodschap van het vijfde rapport van het VN-klimaatpanel IPCC dat vanochtend na een week praten wordt vastgesteld in Stockholm. De onderhandelingen tussen landendelegaties die het eens moesten worden over een samenvatting van het rapport, verliepen volgens ingewijden ‘moeizaam en omzichtig’.

Het rapport stelt vast dat de opwarming van de aarde het laatste decennium enigszins stagneerde, ondanks voortgaande uitstoot van broeikasgassen als CO2. Het wijst er ook op dat periodieke veranderingen in oceaanstromingen een deel van de extra opwarming  kunnen maskeren.

IPCC stelt ook vast dat de mens sinds het midden van de vorige eeuw voor 95 procent verantwoordelijk is voor de oplopende temperaturen op aarde. In een vorig rapport uit 2007 was dat nog 90 procent en in 2001 werd de mens voor 66 procent verantwoordelijk gehouden.

  • © ANP.
    Sattelietbeelden van de Noordpool

Zeespiegel
Volgens de samenvatting stijgt de zeespiegel de komende eeuw gemiddeld meer dan de maximaal 59 centimeter die in het vorige IPCC-rapport werd geschat. De bijstelling is het gevolg van meer solide metingen aan smeltende gletsjers en ijskappen dan voorheen.

Het nieuwe Assessment Report 5 van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is een samenvatting en analyse van de nieuwste wetenschappelijke inzichten in klimaatverandering, gemaakt door honderden wetenschappers wereldwijd. De vorige rapportage AR4 kwam uit in 2007.

In dat rapport werden twee jaar later enkele pijnlijke missers gevonden, ondermeer over de verwachte wateroverlast in Nederland, die het imago van het IPCC geen goed deden. In het nieuw rapport is nog meer nadruk op de kwaliteit van de gegevens gelegd, zeggen ingewijden.

Het nieuwe rapport omvat gedetailleerdere inschattingen van de regionale effecten van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Daarbij lopen Azië, Afrika en Australië het meeste gevaar op schade en overlast

september 28, 2013Permalink