Gemeenten sluiten deal

‘Gemeenten en Sensire sloten deal’

Op een grauwe zomerdag afgelopen juni staat een groep boze Achterhoekse vrouwen naar hun wethouders te schreeuwen buiten de betonnen blokkendoos waar de gemeente Bronckhorst zetelt. De woede is allerminst gespeeld, de dames raken hun baan kwijt. De wethouders horen het aan en laten de demonstranten weten dat ze aan het verkeerde adres zijn: zij kunnen er immers niets aan doen dat de plaatselijke thuiszorg-gigant stopt met de huishoudelijke hulp?

Het tegenovergestelde blijkt echter waar.

'Gemeenten en Sensire sloten deal'

De achterkamertjesdeal van zorgorganisatie Sensire

VARSSEVELD (ANP) – Negen gemeenten uit de Achterhoek hebben in juni vorig jaar een deal gesloten met Sensire. De gemeenten stemden in met een constructie waarmee de thuiszorgorganisatie al haar thuishulpen kon ontslaan en daarna voor minder geld weer kon aannemen. Dat schrijft de Volkskrant, dat net als het multimediale platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money, de brief in handen heeft van bestuursvoorzitter Maarten van Rixtel van Sensire.

Die brief is uit november 2012 en gericht aan de gemeente Oude IJsselstreek. Van Rixtel schrijft daarin dat Sensire en de gemeenten afspraken hebben gemaakt over onder meer ,,een mix van alfahulp en zorg in natura.” Sensire probeerde zo geld te verdienen. Alfahulpen werken namelijk tegen een lager tarief.

Vakbond Abvakabo beschuldigde Sensire eerder al en sprak van een schijnconstructie bij de aankondiging van het ontslag van 1100 werknemers. Volgens de gemeenten en Sensire had er alleen overleg plaatsgevonden.

Vakbond Abvakabo FNV kwam al eerder met dit verhaal, maar Sensire wees de beschuldigingen van de hand.

Uit de brief blijkt nu dat Sensire het bestaan van de afspraken wel erkent. De Achterhoekse gemeenten konden door de afspraak een flinke bezuiniging halen. Het zou gaan om 250.000 euro per maand.

Kamerleden reageerden tijdens een debat in september verontwaardigd. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaf toen aan met een reconstructie te komen.

oktober 15, 2013Permalink