Gezondheidszorg Nederland beste

Nederland heeft het beste werkende gezondheidszorgsysteem.

© ANP. Medisch personeel aan het werk in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Gezondheidszorg Nederland is beste van Europa.  Dat blijkt uit de donderdag in Brussel gepresenteerde European Healthcare Index 2013 van een Zweedse onderzoeksbureau.

De onderzoekers beoordeelden het zorgsysteem in 35 landen en gaven punten. Van de maximaal te scoren 1000 punten kreeg Nederland er 870. Daarmee laat het Zwitserland (851), IJsland (818), Denemarken (815) en Noorwegen (813) achter zich. Servië, Roemenië, Letland en Polen kregen de laagste scores.

De studie roemt het Nederlandse systeem onder meer wegens het hoge aantal onafhankelijke verzekeraars en zorgaanbieders dat om de gunst van de patiënt strijdt. Ook de hoge patiëntbetrokkenheid en de beperkte inmenging door de politiek karakteriseren het Nederlandse systeem.

Hoge kosten

Eigenlijk heeft het Nederlandse zorgsysteem geen zwakke punten, zo concluderen de onderzoekers. Het probleem van lange wachttijden heeft Nederland effectief weten te bestrijden.

Alleen de hoge kosten kunnen in de toekomst problemen opleveren.

Volgens de onderzoekers kunnen andere landen leren van de Nederlandse aanpak: ‘Laat de vakmensen de gezondheidszorg regelen en beperk de operationele invloed van politici’.

Bovenaan

Nederland scoorde 870 uit 1.000 punten. Daarmee eindigt het bovenaan de ranglijst, gevolgd door Zwitserland, IJsland, Denemarken en Noorwegen. Onderaan de ranglijst staan Servië, Roemenië, Letland en Polen. Uit de EHCI blijkt dat er in Europa een kloof bestaat tussen de financieel sterke en zwakke landen.

In 2013 zijn er vrijwel geen zwakkere landen bovenin de ranglijst te vinden.

Het onderzoek is uitgevoerd door Health Consumer Powerhouse Ltd., een in Zweden gevestigd particulier bedrijf. Het bedrijf zegt ‘onbeperkte subsidies’ te ontvangen van Pfizer en Medicover S.A.

november 29, 2013Permalink