GGD moet stoppen met seksvragen aan 13-jarigen

De GGD moet stoppen met de vragenlijsten waarin jongeren van 13 en 14 jaar oud wordt gevraagd over hun seksueel gedrag.

Foto:  ANP

De VVD stelt dat naar aanleiding van berichtgeving in het AD en bij RTL Nieuws dinsdag.

De GGD legt kinderen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs vragenlijsten voor met expliciete vragen over hun seksueel gedrag. De GGD benadrukt dat de vervolgvragen pas komen als de jongere ‘ja’ heeft geklikt op de vraag of hij of al eens seks heeft gehad.

Maar voor de VVD is dat onvoldoende. “Jongeren moeten op deze leeftijd helemaal niet lastig gevallen worden met dit soort vragen. Dit is wat de VVD betreft een onvoorstelbare, onnodige en onwenselijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van jongere”, zegt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg.

Ook ouderenorganisaties zijn niet blij met het online onderzoek waarin kinderen vragen krijgen voorgeschoteld als ‘Heb je wel eens geslachtsgemeenschap gehad?’, ‘Hoe oud was je de eerste keer?’ en ‘Met hoeveel verschillende personen?’. “Op tijd ingrijpen is belangrijk, maar de vragenlijst mag nooit de suggestie bij kinderen wekken dat seksuele contacten op die leeftijd normaal zijn”, zegt directeur van Ouders & Coo Werner van Katwijk.

De GGD verdedigt het onderzoek. “De vragenlijst is overal hetzelfde en dient als voorselectiemiddel. Er worden jongeren uitgefilterd voor eventuele gesprekken. Ook verzamelen de GGD’s zo data voor de gemeenten”, aldus een woordvoerder. De instelling garandeert dat de identiteit van de persoon die de lijst heeft ingevuld anoniem blijft.

Toch is de VVD van plan staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (PvdA) te vragen om ervoor te zorgen dat de vragenlijsten niet meer worden afgenomen.

Door: ANP 

februari 18, 2014Permalink