Hoe deze oorlog afloopt

COLUMN ‘Hamas en Israël moeten beide wat toegeven aan de Palestijnse Autoriteit’

Nu ik hier in Gaza ben, is mij wel duidelijk dat er één manier is om niet alleen een einde te maken aan deze wrede mini-oorlog, maar tevens de gematigde partijen in de regio het initiatief te geven. Dat vereist echter een leiderschapsniveau dat geen van de belangrijkste partijen ooit heeft laten zien.

Ik was vrijdag in de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv toen het luchtalarm afging omdat er een raket van Hamas op de stad afkwam. Schuilend in de kelder van de ambassade bedacht ik hoeveel creativiteit er hier is besteed aan oorlog voeren en hoe weinig aan vrede stichten. Israël heeft de Iron Dome ontwikkeld, een systeem voor het onderscheppen van raketten dat ogenblikkelijk kan uitrekenen of een Hamasraket die is afgevuurd in Gaza een bebouwde omgeving in Israël gaat treffen – en dus onderschept moet worden – of in zee of woestijn terechtkomt en kan worden genegeerd. Elke onderschepping kost namelijk bijna 40 duizend euro. Het systeem is niet alleen slim, maar ook zuinig. Als de Israëlische regering dezelfde vindingrijkheid had ingezet om te proberen een overeenkomst te sluiten met de gematigde Palestijnse Autoriteit op de Westoever, had Hamas nu geïsoleerd in de wereld gestaan, en niet Israël.

Ik denk niet dat we na dit conflict terugkeren naar de status-quo van hiervoor
Hamas heeft een ondergronds netwerk van tunnels in Gaza aangelegd met vertakkingen onder Israëlisch grondgebied. Als Hamas – dat de bevolking van Gaza alleen maar ellende heeft gebracht, ook in tijden van rust – diezelfde vindingrijkheid had ingezet bij het bovengronds bouwen, had het de grootste bouwmaatschappij van de Arabische wereld kunnen oprichten, en de meeste scholen.

Ik denk niet dat we na dit conflict terugkeren naar de status-quo van hiervoor. Zelfs nog vóór er een staakt-het-vuren is bereikt, overleggen Israël en de Palestijnse Autoriteit al over de grote lijnen van een akkoord over Gaza. Aangezien Egypte, Jordanië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten een even grote hekel aan Hamas hebben als Israël – vanwege de banden tussen Hamas en de Moslimbroederschap – is er uitzicht op een akkoord over Gaza dat de gematigde Arabieren, Palestijnen en Israël echt op één lijn krijgt. Daar hangt wel een prijskaartje aan: Israël, Hamas en de VS zullen alle oude principes over wie er niet met wie praat overboord moeten gooien.

Hamas zal deze oorlog niet staken zonder een toezegging over het beëindigen van de Israëlisch-Egyptische blokkade van Gaza. Israël zal deze oorlog niet staken voordat het merendeel van de Hamastunnels is opgeruimd en er een bewind komt dat Gaza grotendeels demilitariseert en voorkomt dat er raketten worden geïmporteerd.

Wederopbouw
Aangezien Israël noch Egypte Gaza wil besturen, moet de gematigde Palestijnse Autoriteit onder leiding van Abbas weer welkom zijn in Gaza, waar hij in 2007 door Hamas is verjaagd. Yasser Abed Rabbo, een van de belangrijkste adviseurs van Abbas, heeft mij uitgelegd dat dat alleen kan gebeuren als de Palestijnen een regering van nationale eenheid vormen, inclusief Hamas, en Israël bereid is de onderhandelingen over het beëindigen van de bezetting van de Westoever met deze regering te hervatten.

De Palestijnse Autoriteit is niet van plan om gratis op de Westoever en in Gaza voor Israëlische politieagent te spelen. ‘Bekijk het maar’, zei Abed Rabbo. Als de Palestijnse Autoriteit daar terugkeert om een doorbraak te realiseren, is dat als hoofd van een Palestijnse regering van nationale eenheid – inclusief Hamas en de Islamitische Jihad – die met Israël onderhandelt, zei hij. Als Hamas en Israël deze oorlog willen beëindigen en er nog iets aan willen overhouden, zullen ze allebei iets moeten toegeven aan de Palestijnse Autoriteit.

‘Er moet een echte Palestijnse verzoening komen en dan kunnen we zeggen: Oké, Gaza gaat zich vreedzaam opstellen onder leiding van een verenigd Palestijns front, maar dan moeten jullie, Egypte en Israël, de poorten openzetten’, zei Abed Rabbo. De gematigde Arabische landen kunnen dan de wederopbouw financieren.

Israël zal serieus moeten onderhandelen over een terugtrekking van de Westoever en Hamas zal moeten deelnemen aan een Palestijnse eenheidsregering en het geweld moeten afzweren
Tenzij Hamas of Israël de ander volledig verslaat, wat onwaarschijnlijk is, zie ik niet goed hoe een van beide kampen aan deze oorlog de gewenste resultaten overhoudt zonder politieke concessies te doen. Israël zal serieus moeten onderhandelen over een terugtrekking van de Westoever en Hamas zal moeten deelnemen aan een Palestijnse eenheidsregering en het geweld moeten afzweren. Ik kan wel 17 redenen bedenken waarom dit niet gaat gebeuren, maar een andere stabiele oplossing zie ik niet.

 

augustus 5, 2014Permalink