IGZ start onderzoek naar voor zedendelict veroordeelde zorgverlener

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) start een onderzoek naar zorgverlener Han S., die eerder voor een zedendelict werd veroordeeld, maar inmiddels weer werkzaam is als ‘gezondheidszorgpsycholoog’.

Dat meldt het KRO-NCRV-programma De Monitor zaterdag. Het meisje dat S. misbruikte – toen negen jaar oud, maar inmiddels achttien jaar – stapte zelf naar het programma.

De Monitor deed uitgebreid onderzoek naar zorgverleners die na een veroordeling voor een zedendelict doorwerken in de zorgverlening. Het programma concludeert dat het Openbaar Ministerie de IGZ “slechts incidenteel” informeert over dergelijke straffen van werknemers in de zorg.

Het tv-programma besteedde eerder aandacht aan het onderwerp. Zowel psychiater Van R. als fitnessgoeroe Karl Noten bleken na een veroordeling voor het bezit van kinderporno nog in de zorg werkzaam te zijn.

Het Openbaar Ministerie, IGZ en de verantwoordelijke ministeries van Veiligheid en Justitie en VWS laten volgens De Monitor weten dat er gesprekken gaande zijn “om het gat te dichten”.

Kamerleden Marith Rebel (PvdA) en Hanke Bruins Slot (CDA) vinden het echter onacceptabel dat de oplossing zo lang op zich laat wachten. Zij manen minister Schippers tot snelheid.

februari 27, 2015Permalink