Ik laat mijn dochters niet inenten

‘Ik laat mijn dochters niet inenten’

 

AMSTERDAM – Kinderen vanwege een geloofsovertuiging niet laten inenten, dat is de laatste tijd enorm in het nieuws. Maar ook een steeds groter wordende groep niet-gelovige ouders weigert vaccinaties. Door Frankema (52) noemt het zelfs ‘gif’.

 
Door Frankema met haar twee dochters. Foto: VROUW.
 

 “Ik kwam voor ’t eerst in aanraking met inenten toen mijn oudste net was geboren. Dat was een kwetsbaar moment. Je staat als kersverse moeder stijf van de hormonen en wil niets liever dan je kindje zo goed mogelijk beschermen. En dan valt de folder van het RIVM op de mat. Ik las over allerlei angstaanjagende dingen die mijn kind zonder inentingen kon krijgen, maar niets over wat er nou eigenlijk precies wordt ingespoten. Ik wilde weten wat er in vaccins zit. Toen ik een artikel uit het tijdschrift Onkruid onder ogen kreeg, werd het mij duidelijk. Er stond in dat vaccins niet alleen uit verzwakte ziekteverwekkers bestonden, maar ook allerlei chemische stoffen bevatten. Dit kan niet waar zijn, dacht ik. Wilden ze dat bij mijn kindje inspuiten?

De arts van het consultatiebureau zei dat het inderdaad klopte, maar toen ik doorvroeg hoe ik er dan zeker van kon zijn dat het veilig is, kreeg ik te horen dat ik veel te kritisch was. ‘Zou u het inspuiten bij uw eigen kind?’ vroeg ik de arts. Het antwoord vond ik ontluisterend: ‘Ja, dat zou ik doen, want dát is ons beleid.’ Maar beleid is voor mij geen reden! Vaccineren is geen verplichting, het is een keuze. Ik wilde alleen dat doen wat goed was voor mijn kind en gif inspuiten voelde niet goed. Ik ben nooit meer een consultatiebureau binnen geweest.

Weerstand

Zelf ben ik als kind wel ingeënt en mijn keuze stuitte dan ook nogal op weerstand uit mijn omgeving. Ik kreeg enorm de wind van voren van goede vrienden en van familie, maar ik hield me staande.

In het begin werd ik veroordeeld door familie en vrienden. Ze werden boos en vonden mij een onverantwoordelijke moeder. Maar naarmate ik me meer in de materie verdiepte en hen mijn keuze ook beter kon uitleggen, groeide het begrip. Daarbij zagen ze dat mijn kinderen geen last hadden van allergieën, oorontstekingen en leer- of gedragsproblemen. Ze wilden weten hoe dat toch mogelijk was…

Talloze onderzoeken

Marina Conyn, arts en hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM:

Wel of niet vaccineren: het blijft een moeilijke discussie. Natuurlijk willen alle ouders het beste voor hun kind. Het uitgangspunt van het RIVM is dat ons vaccinatieprogramma vrijwillig, maar niet vrijblijvend is. Niet inenten kan voor iedereen enorme consequenties met zich meebrengen. De overheid ziet het als verantwoordelijkheid mensen zo goed mogelijk in hun keuze te begeleiden. Sinds het vaccinatieprogramma is gelanceerd in 1957, voelen wij een voortdurende verantwoordelijkheid om dit zo veilig en goed mogelijk uit te voeren, onderbouwd door talloze wetenschappelijke onderzoeken.”

augustus 23, 2013Permalink