Ik vond het raar, maar ook spannend

REPORTAGE Voor de rechtbank in Assen wordt woensdag duidelijk hoe verdachte Frank R. meisjes verleidde tot steeds extremere handelingen. In vijf stappen van onschuldig chatten tot ‘ruige seks’.

‘Ik kon er niet mee stoppen, de drang was te groot.’ Frank R. uit Cuijk (Noord-Brabant) vertelt de rechter woensdag voor het eerst hoe hij jarenlang minderjarige meisjes verleidde tot seks, via de webcam en in het echt. Op basis van de duizenden erotische beelden die zijn gevonden in zijn flat, heeft de politie 93 slachtoffers getraceerd. Van hen deden 21 aangifte. Hoe kon het dat zo veel kinderen in zijn val trapten? Tijdens de eerste zittingsdag in Assen blijkt hoe Frank R. jonge meisjes in vijf stappen verleidde tot steeds extremere handelingen.

 

1. Knappe ‘Nick’ is zogenaamd 18

Als een verslagen vogeltje zit hij erbij in de rechtbank, de bleke, kale gevelreiniger Frank R. Een zwarte broek slobbert om zijn spillebenen, eczeemplekken teisteren zijn kippige hals. Niet bepaald het ‘moppie van de week’ van wie Tina-lezeressen posters op hun tienerkamers hangen. Toch bracht deze 49-jarige man meisjes van 13 het hoofd op hol.

Het begint meestal op de chatsite ­Solomio, ‘daar zitten veel jonge meisjes’. Hij maakt een profiel aan als Nick, Tom, Frenkie of domweg Ikke. En zegt dat hij 16,18 of 20 is. Hij stuurt de meisjes via de chat foto’s en filmpjes van onbekende knappe jongens, die hij op internet heeft gevonden.

‘U heeft uw slachtoffers laten denken dat u een heel mooie jonge jongen was’, zegt de rechter. ‘De beelden waren duidelijk uitgezocht op hun uiterlijke verschijning.’

2. Luisteren en complimenteren

De meisjes die ‘happen’, chatten vaak dagelijks met hem. Met sommigen vier uur achtereen. ‘Dan ontstaat er een band’, zegt de verdachte.

Sommige slachtoffers omschrijven Frank R. als een lieve man, die veel complimenten geeft. ‘Je bent heel mooi, zei hij dan’, verklaarde de destijds 16-jarige Isa bij de politie. Het gaat niet goed bij haar thuis, haar ouders zijn net gescheiden. Op school wordt ze gepest. Bij Frank R. kan ze haar verhaal kwijt.

De rechter: ‘U had elke dag contact, vaak urenlang. Die meisjes voelden zich daar prettig bij. Was dat nou een doelbewuste strategie om ze uit de kleren te krijgen, of was die belangstelling van u echt?’ Frank: ‘Allebei, dat zeg ik heel eerlijk.’

3. Webcam-seks

Als hij hun vertrouwen heeft gewonnen, vraagt Frank R. meisjes hun ­lichaam te laten zien. Zij denken nog steeds met een knappe, 18-jarige jongen te chatten.

‘Onze gesprekken kregen steeds meer een seksuele lading’, verklaart slachtoffer Carmen (toen 13). ‘Hij vroeg mij een vinger in mijn vagina te doen voor de webcam. En later een borstel. Ik vond het raar, maar ook spannend.’

In enkele gevallen dreigt hij meisjes later het materiaal te publiceren als zij niet doen wat hij wil

Dat dubbele gevoel hebben meer meisjes. ‘Ik deed alles voor hem, ik wilde hem blij maken’, leest de rechter voor uit een aangifte van een ‘duidelijk verliefde bakvis’.

Sommige meisjes gaan in op ‘bijzondere’ webcamverzoeken. Daar komen vaak urine en een enkele keer een hond aan te pas. Wat zij vaak niet weten, is dat Frank R. alle beelden bewaart. In enkele gevallen dreigt hij meisjes later het materiaal te publiceren als zij niet doen wat hij wil. Het blijft bij dreigementen, maar die druk kan deels verklaren waarom sommige slachtoffers zo ver meegaan in zijn wensen.

4. Ontmoeting in het echt

Frank R. ‘date’ met twaalf meisjes ook in het echt. Ze komen vanuit het hele land naar Cuijk, ‘op zo’n Kruidvat-treinkaartje van 12,50 euro’.

Voor de eerste ontmoeting zegt hij op de chat dat hij ‘iets ouder’ is. Toch is het voor de meeste meisjes een teleurstelling als ze zien wie hen op het station opwacht. ‘Hij was allesbehalve knap’, verklaarde Melanie (destijds 15). ‘Een onverzorgde man.’

Melanie zegt hierover dat ze ‘verliefd was op die Tom, het voelde allemaal vertrouwd.’

En dan ook nog dat ‘vreemde oog’ – Frank R. is aan één kant blind. Het is des te wonderlijker, meent de rechter, dat geen van de meisjes rechtsomkeert maakt. Frank R. zwijgt. Hij lijkt het zelf ook niet helemaal te begrijpen.

Melanie zegt hierover dat ze ‘verliefd was op die Tom, het voelde allemaal vertrouwd’. Een ander, de 12-jarige Sara in wier aanwezigheid hij werd gearresteerd, zegt dat ze met hem meeging omdat ze het ‘zielig’ vond dat hij 250 kilometer had gereden om haar te zien.

Tijdens de ontmoetingen heeft Frank R. seks met de minderjarigen, bij hem thuis, in zijn bedrijfsbus, in de auto. In het geval van Sara wordt hem verkrachting verweten. In de andere situaties gaat het om ontucht.

Slachtoffers hebben verklaard dat hij aandrong, maar geen fysieke dwang uitoefende. Carmen: ‘Hij was een lieve pedofiel. Als ik zei dat ik echt niet wilde, dan deed hij het niet.’

5. Steeds extremer

Zijn eerste contacten met minderjarigen legt Frank R. rond 2001. Dat gaat door tot hij in 2013 wordt opgepakt. In het dossier valt op dat de seksuele verzoeknummers aan zijn ‘vriendinnetjes’ in de loop der jaren steeds extremer worden. Hij bindt meisjes vast, plakt hun ogen af, plast over hen heen en smeert hen in met ontlasting.

Alsof Frank R. steeds meer kicks nodig heeft om aan zijn gerief te komen, zegt de officier van justitie. ‘Ja dat zou kunnen’, zegt de verdachte aarzelend. Hij spreekt van ‘ruige seks’.

Alhoewel de slachtoffers verklaard hebben dat ze het gek en vies vinden wat hij van ze wil, komen sommigen bij hem terug. De spijt komt later. ‘Het is de domste fout van mijn leven geweest om met hem af te spreken’, heeft Melanie verklaard. ‘Het enige wat ik later van hem miste, was de aandacht.’

De namen van de slachtoffers zijn ­gefingeerd.