Interim-bestuurder Humanitas DMH stapt op

 

 

AMSTERDAM – De omstreden interim-bestuurder van zorginstelling Humanitas DMH stapt per direct op. Dat meldt de stichting maandag op haar website. Raimond Nicodem kreeg in juli meer dan 95.000 euro betaald voor zijn werk, meldde de Volkskrant zaterdag. In dezelfde maand verdiende zijn assistente ruim 35.000 euro.

 
Een foto uit 2004 van Raymond Nicodem. Foto: TLG
 

Volgens Humanitas is „het draagvlak voor R. Nicodem in de organisatie weggevallen”. Bovendien zouden Nicodem en zijn gezin na de publicatie ernstig zijn bedreigd.

Nicodem was ingehuurd door de Raad van Toezicht van Humanitas DMH. Ook de raadsleden zullen vertrekken. Ze dragen hun taken „gefaseerd over aan nieuw aan te zoeken leden”. Dat moet binnen een half jaar gebeuren.

De salarissen van Nicodem en zijn assistente zetten kwaad bloed binnen de instelling. De overkoepelende vereniging Humanitas sprak maandag van „buitensporige” en „buitenproportionele beloningen”.

De RvT schaarde zich zaterdag unaniem achter de keuze voor Nicodem. „Na het vertrek van de vorige Raad van Bestuur bleek dat Humanitas DMH een dusdanig zwakke organisatie had, dat het voortbestaan van de organisatie in gevaar dreigde te komen. Het inhuren van een bekwame en op dit gebied zeer ervaren interim-bestuurder was dan ook dringend nodig”, verklaarde de Raad van Toezicht.

Ook Nicodem verdedigde de hoogte van zijn inkomen. Hij zei dat Humanitas DMH „sinds mijn komst al voor 1 miljoen aan overbodige kosten heeft kunnen wegsnijden. Ik ben mijn tarief dus nu al ruimschoots waard.” Bovendien zou het wettelijke maximum-inkomen niet voor hem gelden, omdat hij minder dan een half jaar voor de instelling zou werken.

Humanitas DMH zorgt voor ongeveer 2400 verstandelijk gehandicapten. De instelling runt onder meer woonlocaties en zorgboerderijen door het hele land.

 
september 17, 2013Permalink