Internationaal Zeerechttribunaal

Tribunaal buigt zich 6 november over Greenpeace-zaak

Bewerkt door: redactie − 25/10/13, 09:25  − bron: ANP, AP
© ANP. Greenpeace-schip Arctic Sunrise

Het Internationaal Zeerechttribunaal begint op woensdag 6 november met de zaak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Dan vindt de eerste hoorzitting plaats, heeft de president van het tribunaal, Shunji Yanai, vanmorgen volgens de Duitse radiozender NDR gezegd.

Nederland heeft het tribunaal ingeschakeld om de vrijlating af te dwingen van de door Rusland opgepakte bemanning van de Arctic Sunrise. Die wilde uit protest tegen oliewinning in de Noordelijke IJszee een spandoek bevestigen aan een booreiland van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Rusland verijdelde dat echter, rekende de bemanning in en legde het schip aan de ketting.

Het schip is daarna overgebracht naar Moermansk. De opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden eerst beschuldigd van piraterij, maar sinds kort van ‘hooliganisme’. Daar staat in Rusland maximaal 7 jaar gevangenisstraf op.

Omdat Rusland een voorbehoud heeft gemaakt toen het land het Internationale Zeerechttribunaal erkende is het maar de vraag of een Hamburgse uitspraak de kwestie zal oplossen. Tribunaalpresident Shunji Yanai waarschuwde vandaag dat het Russische voorbehoud een ‘groot probleem’ is. ‘Maar we moeten toch met de procedure voor de vrijlating van het Greenpeace-schip beginnen. Ook zonder Rusland’, zo liet Yanai weten.

Nederland is overigens bereid de hele tribunaalprocedure in Hamburg te staken als de Russen bereid zijn de kwestie in nauw overleg met Nederland op te lossen. Maar minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal de procedure pas stoppen als het schip en de bemanning zijn vrijgelaten en vertrokken uit Rusland, zo liet hij eerder weten.

oktober 25, 2013Permalink