Meelevend arts

Door: redactie − 02/11/13, 06:00
© anp. Oud-neuroloog Ernst Jansen komt aan bij de rechtbank in Zwolle.

De problemen met de voormalige neuroloog Ernst Jansen Steur (68) hebben diepe wortels. Hij disfunctioneerde al vele jaren voordat een van zijn patiënten hem aanklaagde. Althans, dat zeggen zijn collega’s, die hij ‘domme mensen’ noemde. Een superioriteitsgevoel is een rode draad door het verleden van de arts, zo blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.

Maandag begint de strafzaak tegen de ‘dokter Bibber’ van Enschede. In de grootste medische rechtszaak ooit liggen honderden aangiften. De neuroloog wordt vervolgd voor het opzettelijk benadelen van de gezondheid van negen patiënten, diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte.

Eigenaardig maar bevlogen
Aan de hand van gesprekken met betrokkenen en patiënten, onderzoeksrapporten en verscheidene publicaties maakte de Volkskrant een reconstructie. Daaruit blijkt dat Jansen Steur een arts was die door zijn patiënten op handen werd gedragen: warm, meelevend, geduldig. Misschien wat eigenaardig, maar wel bevlogen en briljant.

Zijn collega’s van het Medisch Spectrum Twente in Enschede daarentegen haatten hem. Zij vonden hem een onuitstaanbare ijdeltuit. Omdat hij zichzelf als een absolute topper zag, en zijn collega-neurologen als hopeloze sukkels.

Auto-ongeluk
Volgens betrokkenen is het helemaal gedaan met de arts na een auto-ongeluk in 1990. Jansen Steur loopt bij een ongeluk een gecompliceerde heupfractuur op. Zijn broer zegt dat hij  ‘daarna niet meer naar andere mensen luisterde ‘. De familie heeft het contact met hem verbroken. ‘Hij is helemaal van het padje geraakt’, zeiden ze.

De rechtszaak tegen de ex-neuroloog gaat 15 dagen duren. Het vonnis wordt verwacht in februari.

‘Ik ben niet die horrordokter.’ Dat zei ex-neuroloog Ernst Jansen vanmiddag tijdens de tuchtrechtzaak tegen hem bij de rechtbank in Zwolle. ‘Wat er is gebeurd, is nooit opzet geweest’, zei hij. Jansen vindt dat het aan de tuchtrechter is om te beslissen of hem iets te verwijten valt.

‘U en ik hadden een goed contact, beter dan je bij anderen kan krijgen’, zei de ex-neuroloog tegen alle klagers vrijdag. ‘Het deed me goed om u weer te zien vandaag, en dat meen ik oprecht.’

‘Er zijn afschuwelijke dingen gebeurd, met heel veel persoonlijk leed. Naar uw mening heb ik daar als arts een belangrijke rol in gespeeld’, zo zei hij tegen de klagers. Jansen sprak van een ‘gigantisch wantrouwen jegens mij. Ik hoop dat ik dat heb kunnen verminderen of relativeren’.

november 2, 2013Permalink