Meer maagbloedingen bezuinigingen

17/10/13, 06:20  − bron: ANP
© thinkstock.

Het aantal risicopatiënten dat een maagbloeding heeft gekregen omdat ze geen maagzuurremmers gebruiken, is vorig jaar met 16 procent toegenomen. Dat meldt de NOS aan de hand van onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

De medicijnen worden sinds begin vorig jaar alleen nog vergoed bij chronisch zieken. Huisartsen en apothekers hebben al eerder gewaarschuwd voor de gevaren van het niet meer vergoeden van maagzuurremmers.

2600 van de risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruikten kregen in 2012 een maagbloeding. Dat waren er 360 meer dan in 2011.

‘Aantal maagbloedingen door bezuinigingen gestegen’

Het aantal maagbloedingen bij risicopatiënten die geen maagzuurremmers gebruiken is vorig jaar met 16 procent gesten.

Foto:  Thinkstock

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), meldt de NOS donderdag.

Volgens het instituut kregen naar schatting 2600 gebruikers van pijnstillers een maagbloeding, omdat ze geen maagbescherming gebruikten. Dat zijn er 360 meer dan 2011, meldt het instituut.

Volgens het IVM valt de stijging te wijten aan de ingevoerde beperking van de vergoeding op maagremmers, die op 1 januari 2012 werd ingevoerd.

“Het lijkt het erop dat patiënten wel de pijnstillers hebben geslikt, maar de maagbeschermers niet, omdat ze deze zelf moeten betalen”, zegt IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel.

“Het ministerie van Volksgezondheid schatte in 2011 dat het 75 miljoen euro zou schelen als maagbeschermers bij kortdurend gebruik niet meer worden vergoed. Maar de vraag is of dit ten koste mag gaan van bijna 400 mensen die een maagbloeding krijgen.”

Het onderzoek naar de onnodige maagbloedingen werd medegefinancierd door het biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca, dat zelf ook maagbeschermers op de markt brengt.

Door: NU.nl/ANP 

oktober 17, 2013Permalink