Minichip maakt 3d-beelden in aderen en hart

Amerikaanse wetenschappers hebben een zeer kleine chip ontwikkeld die 3d-beelden kan maken van de binnenkant van aderen en het menselijk hart.

Foto:  Rob Felt

De chip, die werd ontwikkeld aan het Georgia Institute of Technology, is slechts 1,4 millimeter in doorsnee.

Daarop zitten 56 elementen die een ultrasoon geluid versturen en 48 elementen die het geluid weer opvangen. Via microscopische kabels wordt informatie van de chip naar een ontvanger buiten het lichaam doorgestuurd.

De chip maakt het mogelijk om gedetailleerder binnen aderen te kijken. Dat moet nu met scans van buiten het lichaam, maar op die beelden is alleen te zien wat er op één punt binnen een ader gebeurt.

“Als je bijvoorbeeld een totaal geblokkeerde ader hebt, heb je een systeem nodig dat je vertelt wat er voor je aan de hand is”, aldus onderzoeker F. Levent Degertekin. “Je moet de voorkant, achterkant en zijwanden tegelijk zien. Dat soort informatie is nu eigenlijk niet beschikbaar.”

De onderzoekers verwachten de chip binnenkort op dieren te testen. Dan moet nog toestemming worden aangevraagd om experimenten met mensen uit te voeren.    Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Dacht je dat chips niet kleiner konden worden? Dan heb je het mis. Amerikaanse wetenschappers zijn op de proppen gekomen met een minichip die 3d –beelden kan maken van het hart en van de binnenkant van de aderen. Dat zal artsen veel meer informatie opleveren dan de huidige echo-technologie.
 De chip waarmee ze dat voor elkaar kregen is 1,4 millimeter in doorsnede en gemaakt van siliconen. Hij werd ontwikkeld door onderzoekers aan het Georgia Institute of Engineering. Het biedt hartchirurgen een bron van extra informatie en zou ervoor kunnen zorgen dat patiënten met dichtgeslibde aderen geholpen kunnen worden zonder zware hartoperatie te ondergaan.

Prototype

De onderzoekers maken op dit moment gebruik van een prototype dat in staat is om 60 frames per seconde te schieten. Op de planning staan een serie dierproeven en als die goed gaan zou de chip op de markt gebracht kunnen worden.

Zaklamp voor cardiologen

Als arts wil je helemaal kunnen zien wat er in een ader gebeurt, aldus F. Levent Degertekin, een van de ontwikkelaars. Je kunt het zien als een zaklamp voor cardiologen: ze kunnen nu de blokkades in de dichtgeslibde aderen voor zich zien. Dat betekent dat ze in de toekomst het aantal operaties dat nodig is om deze blokkades op te heffen kunnen reduceren.

Toekomstmuziek

En er is meer: in de toekomst wil Degertekin een apparaat bouwen dat interventies in het hart kan sturen onder een MRI. Wij zijn benieuwd.

februari 20, 2014Permalink