Nou, Vladimir, kom maar op

 

Het laatste nieuws is dus dat Poetin heeft gedreigd de gastoevoer naar Oekraïne af te sluiten als Kiev de openstaande rekening niet betaalt. Overigens stroomt 15 procent van het voor Europa bestemde gas ook door de pijpleidingen van Oekraïne. Als ik hoop dat Poetin inderdaad het gas afsluit, ben ik dan een slecht mens?

Want eigenlijk hoop ik daar stiekem wel op en zou ik met genoegen Oekraïne subsidiëren om het leed te verzachten. Want een dergelijke schok, hoe ontwrichtend ook op korte termijn, zou op lange termijn dezelfde impact kunnen hebben als het Arabische olie-embargo van 1973, maar dan sterker. Dat embargo heeft geresulteerd in de eerste verbruiksnormen voor auto’s in Amerika en de opmars ingeluid van wind- en zonne-energie en een efficiënter gebruik van energie. Een embargo door Poetin zou zelfs nog meer opbrengen, omdat het zou komen op een moment waarop de hele duurzame energiesector op het punt staat een grote sprong voorwaarts te maken. Dus doe ons een lol, Vladimir, en doe eens gek. Draai de olie- en gaskraan voor Oekraïne dicht of, nog beter, voor heel Europa. Embargo! Dan kan jouw dag niet meer stuk en voor de rest van de planeet de hele eeuw niet meer.

Massagebruik

‘Schone energie staat op een kantelpunt’, volgens Hal Harvey, topman bij onderzoeksbureau Energy Innovation. ‘De afgelopen vijf jaar zijn de prijzen spectaculair gedaald: zonnepanelen bijvoorbeeld, zijn in die tijd 80 procent goedkoper geworden. En met onder meer wind, accu’s, LED-verlichting, nieuwe glastechnologie, voertuigaandrijving en stroomnetbeheer gaat het dezelfde kant op, zij het minder drastisch. Dat betekent dat schone energie van experiment naar massagebruik gaat en daarmee gaat een wereld aan mogelijkheden open.’

In Californië gebruiken nieuwe huizen nog maar een kwart van de energie die ze 25 jaar geleden gebruikten. Chevrolet, Dodge en Ford proberen ieder de efficiëntste pick-up truck te maken – omdat de klanten minder willen uitgeven aan benzine – door nieuwe motoren te ontwikkelen en lichtere carrosserieën te gebruiken. De staat Texas heeft al genoeg windmolens om drie miljoen huishoudens van stroom te voorzien. New Jersey produceert al meer zonne-kilowatturen per inwoner dan Californië.

Gasembargo kan duurzame energie grote sprong voorwaarts laten maken 

En wat dacht u van Opower, dat net naar de beurs is gegaan? Dat bedrijf werkt samen met nutsbedrijven en hun klanten om stroomverbruik – en dus de rekening – omlaag te brengen door gebruik te maken van inzichten uit de gedragseconomie. Alex Laskey, medeoprichter van het bedrijf, legt uit dat ze dat doen door mensen persoonlijk te benaderen en hun energiegebruik te vergelijken met dat van hun buren. Als mensen eenmaal doorhebben waar ze energie verspillen – zeker vergeleken met de buren – gaat hun energiegebruik meestal omlaag.

Als Poetin een gasembargo instelt, zou dat ook de boodschap van het laatste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC nog eens benadrukken. Dat rapport waarschuwt met nog meer zekerheid dat de door mensen veroorzaakte CO2-uitstoot steeds meer ijs doet smelten, de zeespiegel steeds gevaarlijker doet stijgen, over de hele wereld ecosystemen onder druk zet en tot verzuring van de oceanen leidt, omdat die CO2 opnemen, wat ‘een fundamentele bedreiging vormt voor het leven en de ecosystemen in zee’.

Red de natuur

Binnenkort begint abonnee-tv Showtime met de 9-delige serie Years of Living Dangerously, over de gevolgen van milieu- en klimaatdruk op gewone mensen. Ik vroeg aan acteur Harrison Ford, die al heel lang in het bestuur zit van de organisatie voor natuurbehoud Conservation International, of hij tijdens het werken aan de documentaire het gevoel had gekregen dat het allemaal al te laat was. ‘Het kan niet te laat zijn’, zei hij. ‘Is het te laat om onze kinderen het verschil tussen goed en slecht bij te brengen? Als wij al niet bereid zijn iets aan te pakken wat zich voltrekt terwijl wij ‘dienst hebben’, hoe kunnen we dan verwachten dat onze kinderen er iets aan doen? Vergeet ook niet dat de natuur zich prima redt zonder ons. De natuur heeft geen mensen nodig. Mensen hebben de natuur nodig. Daarom kunnen we onszelf alleen redden als we de natuur redden.’

Ford heeft gelijk. We kunnen nog steeds ingrijpen. We staan dichter bij zowel onomkeerbare schade aan het klimaat als schone technologie dan de meeste mensen denken. Een beetje leiderschap van Amerika – of een beetje angst aanjagen door Poetin – kan een groot verschil uitmaken.

© The New York Times
Vertaling: Leo Reijnen

Thomas Friedman is columnist van de New York Times.

 

 

 

 

 

 

april 15, 2014Permalink