Oud-premier Israël Ariel Sharon (85) overleden

De Israëlische oud-premier Ariel Sharon is op 85-jarige leeftijd overleden

Dat berichtten Israëlische media zaterdag. Hij is overleden in het Sheba Medical Center in Ramat Gan.
Sharon werd acht jaar geleden door een hersenbloeding getroffen en lag sindsdien in een coma. Vorige week werd bekend dat zijn toestand was verslechterd.

Het Sheba Medical Center bevestigt dat Sharon is ”vredig” gestorven. Sharon bracht jaren door in het ziekenhuis. Hij zou zijn overleden in het bijzijn van zijn familie.
Sharon krijgt vermoedelijk een staatsbegrafenis. Voorbereidingen daarvoor begonnen al ruim een week eerder, berichtten Israëlische media. Een staatsbegrafenis heeft volgens betrokkenen mogelijk nog wel de nodige voeten in de aarde. Zo vereisen Joodse religieuze richtlijnen dat een stoffelijk overschot binnen een dag wordt begraven. Het lijkt echter vrijwel onmogelijk om wereldleiders binnen 24 uur te laten invliegen.
”De Joodse wet is erg streng over de dag-na regel”, zei de woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu begin januari tegen de Britse krant The Telegraph. ”Maar het is mogelijk om flexibel te zijn.” Volgens de zegsman staan de uitgebreide voorbereidingen die nodig zijn voor een staatsbegrafenis enig uitstel toe. Genodigden hebben dan meer tijd om naar Israël af te reizen.
The Jerusalem Post berichtte vrijdag dat het lichaam van Sharon zou worden opgebaard in de Knesset, het Israëlische parlement. De begrafenis zou plaatsvinden op zijn ranch in de Negev-woestijn, waar ook zijn vrouw Lily ligt begraven.

Controversieel
Als militair en politicus was hij zowel gevierd als controversieel. Sharon was premier van 2001 tot 2006.
Hij deed de reputatie die hij als militair had eer aan en schuwde harde acties ook niet tijdens zijn premierschap. Toen hij de Palestijnse leider Yasser Arafat beu was, liet hij diens hoofdkwartier in de as leggen. Ook werd in zijn regeerperiode de leider van de Palestijnse beweging Hamas, sjeik Yassin, geliquideerd.
In 2004 maakte Sharon een draai met betrekking tot de nederzettingen. Hij besloot tot terugtrekking uit de Gazastrook, tot grote woede van duizenden Joodse kolonisten die daar weg moesten. Aan de andere kant verdedigde Sharon de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.
Joodse staat
Sharon, in 1928 geboren in Palestina, vocht in alle Israëlische oorlogen na de stichting van de Joodse staat in 1948. Hij stond bekend als een onbevreesd soldaat en een briljant strateeg. Sharon speelde als commandant een zeer belangrijke rol in de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Jom Kippoeroorlog (1973).
Sharon wordt als minister van Defensie echter ook verantwoordelijk gehouden voor de massaslachtingen van Sabra en Shatila. In die Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon werden in 1982 met medeweten van Israëlische militairen honderden, mogelijk duizenden mensen vermoord.

 

januari 11, 2014Permalink