Overwerken

Abvakabo: overwerk aan orde van dag in zorg

Bewerkt door: redactie − 24/10/13, 07:19  − bron: ANP
© ANP.

Medewerkers in de zorg werken structureel meer dan in hun contracten is afgesproken. Gemiddeld draaien ze bijna 8 overuren per week. Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd onderzoek dat vakbond Abvakabo FNV heeft laten uitvoeren.

Volgens Abvakabo stijgt de werkdruk in de zorg en worden medewerkers steeds vaker ‘flexibel’ ingezet. Een kwart van de ondervraagden moet regelmatig binnen 24 uur ergens invallen. ‘Dit doet wat met de kwaliteit en de continuïteit van de zorg”, zegt een medewerker in het onderzoek.

Uit het onderzoek, onder ruim 4600 medewerkers in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg, blijkt dat 45 procent structureel overwerkt.

Verder ziet de vakbond vooral een toename van het aantal ‘kleine’ contracten. Daarbij krijgen medewerkers in plaats van een contract voor 40 of 36 uur, een contract voor bijvoorbeeld 24 uur per week, waarbij ze soms de ene week 16 uur en een andere week 32 uur worden ingezet.

Bovendien moeten medewerkers in toenemende mate volgens een woordvoerster van de bond dan ook nog eens in plaats van bijvoorbeeld 3 keer 8 uur per dag, 4 keer 6 uur per dag werken. Ook zou het steeds vaker gebeuren dat zorgmedewerkers zogenoemde gebroken diensten draaien: ‘s ochtends de helft van hun uren en ‘s avonds de andere helft

oktober 24, 2013Permalink