Pleegpubers ontsporen gebrek opvanggezinnen

5-10- 13- 06:01  bron: ADArchieffoto © anp.

Omdat pleegouders denken dat een jong kind gemakkelijker in het gezin meedraait, hebben ze die liever dan een problematische puber. Terwijl het juist voor jongvolwassenen belangrijk is om in een vervangend gezin op te groeien, zegt Mark Bent van Jeugdzorg Nederland. ‘In een pleeggezin hebben ze de kans zich te hechten aan een ouderpaar en krijgen ze meer individuele aandacht.’Pleegzorg Nederland zoekt 1750 nieuwe pleegouders om tieners een veilige thuissituatie te bieden. Het aantal kinderen dat in een pleeggezin woont, is sinds 2000 ruim verdubbeld. Vorig jaar vonden meer dan 20.000 kinderen onderdak bij een vervangende familie.  Hoewel het aantal pleeggezinnen groeit, blijven voor tieners wachtlijsten bestaan.Pleegzorg Nederland plaatst pubers liever in een gezin dan tussen leeftijdsgenoten met soortgelijke problemen. De kans dat kinderen in een tehuis ontsporen is groter, betoogt Tim de Jong van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Pleegouders kunnen juist een voorbeeld zijn.

Omdat pleeggezinnen liever jonge kinderen in huis nemen, lopen puberende pleegkinderen meer risico te ontsporen. Hoewel het aantal pleeggezinnen groeit, is er een tekort van 1750. Dat schrijft het AD

Vastigheid

Pleegzorg Nederland plaatst kinderen liever in een gezin dan in een jeugdinstelling. Daar zouden ze te veel mensen om zich heen hebben en zijn ze omringd door kinderen met een problematische achtergrond. “Er is weinig vastigheid”, zegt Bent in de krant.

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen wijst er in de krant op dat kinderen in een tehuis sneller ontsporen dan in een pleeggezin. In een tehuis hebben jongeren steeds wisselende begeleiders, waardoor ze meer op zichzelf zouden zijn aangewezen.

oktober 6, 2013Permalink