Russen drinken zich dood aan antivries

NOVGOROD – 

Een drinkgelag met antivries in Rusland heeft zeker zes mensen het leven gekost. Een vrouw ligt blind en in ernstige toestand in het ziekenhuis. Dat meldde het Russische persbureau Interfax dinsdag.

 
Foto: AFP
 

De groep zou vrijdag in een dorp in de West-Russische regio Novgorod in al „zeer beschonken toestand” naar de ruitenwisservloeistof hebben gegrepen. Vergiftigingen met antivries zijn geen uitzondering in Rusland. Het wordt gebruikt als een goedkoop alternatief voor alcohol. Een kleine hoeveelheid kan al fataal zijn.

 

Beetje alcohol al schadelijk

Maastricht – Een kleine hoeveelheid alcohol, vergelijkbaar met één à twee glazen bier of wijn, heeft al een nadelig effect op de darmen.

Dat blijkt het promotieonderzoek van Elhaseen Elamin van het Maastricht UMC+. Elamin onderzocht de inname van een minimale hoeveelheid alcohol bij mensen die vrijwillig meewerkten aan het onderzoek.

De doorlaatbaarheid van de dikke en dunne darm blijkt door te alcohol toe te nemen. Ziekteverwekkers krijgen zodoende meer kans om door deze natuurlijke beschermlaag heen te dringen, waardoor de kans op bacteriële infecties in het lichaam en ziektes als dikke darmkanker, maar ook leveraandoeningen en leververvetting wordt vergroot.

Celdood

Voor het onderzoek werden minimale hoeveelheden alcohol (opgelost in water en vergelijkbaar met één a twee glazen wijn of bier) via een infuus in de twaalfvingerige darm toegediend aan een aantal deelnemers. In vergelijking met de controlegroep bleek de doorlaatbaarheid van zowel de dunne als de dikke darm aanzienlijk te worden vergroot.

Elamin: “Het is moeilijk te zeggen wat het precieze effect is van het drinken van bijvoorbeeld één glas wijn of bier, omdat er meer dan alleen alcohol in zit. Feit blijft wel dat alcohol op zich een schadelijk effect heeft op de darmbarrière, zelfs bij minimale hoeveelheden.”

februari 11, 2014Permalink