Staatssecretaris wil wijkverpleging in basispakket

Wijkverpleging moet vanaf 2015 in het basispakket van de ziektekostenverzekering komen. Vanaf volgend jaar betalen de zorgverzekeraars langdurige verpleging.

Foto:  Thinkstock

Dat staat in een concept-wetsvoorstel dat staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid woensdag naar de Tweede Kamer stuurt, zo schrijft Trouw.

Momenteel wordt langdurige zorg nog betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

 

Wijkverpleegkundigen moeten vanaf volgend jaar zelf bepalen welke zorg zij leveren aan mensen in de buurt. Ze zullen een grotere, zelfstandige rol krijgen en moeten gaan samenwerken met sociale wijkteams met onder meer maatschappelijk werkers en verzorgers.

 

Richtlijnen

 

Wijkverpleegkundigen zullen volgens de krant ‘min of meer de spilfunctie die huisartsen nu hebben overnemen’.

De beroepsgroep van verpleegkundigen zal richtlijnen schrijven die bepalend zijn voor de zorg die wettelijk wordt vergoed.

 

Geld

 

Als de wijkzorg in de basisverzekering komt mogen verzekeraars zelf bepalen met wie ze contracten aangaan en mogen zij bepalen of een wijkverpleegkundige meteen al zorg mag leveren, of dat een doorverwijzing van de huisarts nodig is.

Van Rijn zegt in de krant dat er geld vrij zal komen zodat verpleegkundigen ook de taken op zich kunnen blijven die niet direct geneeskundig zijn, zoals het voorkomen van verloedering en mensen coachen om zichzelf te helpen.

Door: NU.nl