Steeds meer kinderen leven in armoede

11/09/13, 06:44  − bron: ANP

‘Steeds meer kinderen leven in armoede’

© ANP. Het Plein ligt in december 2012 vol met duizenden door de SP ingezamelde kinderschoenen. Met deze actie vraagt de SP aandacht voor het in haar ogen gebrekkige armoedebeleid van Rutte-II. De schoenen staan symbool voor huishoudens waarin te weinig geld is voor gezond eten, nieuwe kleren of schoolreisjes.

. Dat is de conclusie uit de Kinderrechtenmonitor 2013, woensdag gepresenteerd door Kinderombudsman Marc Dullaert. ‘Steeds meer kinderen leven in armoede, de crisis heeft ook gevolgen voor het onderwijs en de zorg.’ Ook maakt Dullaert zich zorgen over toenemende spanningen in gezinnen met financiële problemen.

De monitor laat op basis van feiten en cijfers, trends en ontwikkelingen zien hoe het met de rechten van kinderen in ons land is gesteld. Hoewel het op hoofdlijnen goed gaat, zijn er wel blijvende zorgen. Dullaert: ‘Een op de negen kinderen leeft in armoe en goed onderwijs op maat voor kinderen die extra zorg nodig hebben, wordt maar geen vanzelfsprekendheid.’

Duizenden kinderen gaan niet naar school. Ook zijn er voor kinderen en jongeren lange wachttijden in de zorg en zijn veel kinderen nog slachtoffer van mishandeling. Verder is de situatie van asielzoekerskinderen niet structureel verbeterd. Dan zijn er ook nog jaarlijks 9000 zwerfjongeren onder de 23 jaar.

We moeten beter naar kinderen luisteren, vindt de Kinderombudsman. Dat gebeurt nu onvoldoende, bijvoorbeeld in de rechtspraak en in de (gesloten) jeugdzorg.

De Kinderrechtenmonitor is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit Leiden en het CBS. Dullaert komt met tal van aanbevelingen. Zo moet de politie bijvoorbeeld een up-to-date registratiesysteem krijgen van vermiste kinderen

september 11, 2013Permalink