Thuiszorgbedrijf Buurtzorg zet groots in op Japan

Sandra Olsthoorn

vrijdag 22 augustus 2014, 03:26

‘Big in Japan’ is de droom van Buurtzorg. Het succesvolle thuiszorgbedrijf gaat zijn bedrijfsmodel op grote schaal naar Japan exporteren.
In een paar jaar tijd moeten daar 500 teams van verpleegkundigen aan de slag gaan volgens het model van het bedrijf uit Almelo.

Zelfsturende wijkteams

Buurtzorg opereert in Japan volgens het franchisemodel. Een lokale non-profitorganisatie, de Orange Cross Foundation (OCF), ziet toe op de juiste toepassing van het concept, vertelt Jos de Blok, bestuurder van het thuiszorgbedrijf.

Buurtzorg is in Nederland in een paar jaar tijd uitgegroeid tot marktleider met een omzet (vorig jaar) van € 218 mln. Het Buurtzorgmodel berust op zelfsturende wijkteams. De verpleegkundigen regelen zelf alles wat cliënten nodig hebben om zo snel mogelijk weer zelfstandig te kunnen zijn. Overhead is er nauwelijks, want ook alle organisatorische zaken (huisvesting, roosters) nemen de teams op zich.

Dominant

‘Er was in Japan al jaren veel belangstelling voor ons werk’, vertelt De Blok. ‘In dat land is de ziekenhuiszorg heel dominant, maar ook daar moet de omslag worden gemaakt naar zorg bij mensen thuis.’

Buurtzorg heeft al eerder op beperkte schaal de stap over de grens gemaakt. In Zweden en de Verenigde Staten zijn teams aan het werk en sinds kort ook één in België.

Voorwaarden duidelijk

‘Op termijn willen we in het buitenland overal naar het franchisemodel’, zegt De Blok. ‘Met in verschillende landen een non-profitorganisatie die toeziet op de juiste toepassing van het concept.’

Initiatiefnemer van de OCF in Japan was de Saint Care Group, een beursgenoteerd Japans zorgbedrijf. Die commerciële achtergrond druist volgens De Blok niet in tegen het Buurtzorgidee, waar autonomie van de professionals boven winst maken gaat. ‘SCG is goed gescreend en er hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden met de ceo van het bedrijf. Ook zijn de voorwaarden duidelijk vastgelegd.’

Lees ook: Buurtzorg maakt korte metten met bureaucraten

augustus 22, 2014Permalink