Toekomst gezondheidszorg Philips test Google Glass

Toekomst van de gezondheidszorg?

Door: Thomas van der Kolk − 03/10/13, 16:38

Werkend testmodel ontwikkeld

© ANP.

‘Ok Glass: check vital signs bed 4.’ De ‘computerbril’ Google Glass kan mogelijk worden gebruikt om medische handelingen in ziekenhuizen gemakkelijker en efficiënter te laten verlopen. Philips Healthcare ziet er in elk geval wel wat in, en heeft vandaag een werkend testmodel getoond.

  • © anp.

Google Glass kan volgens Philips onder andere door een arts worden gebruikt om handsfree de gegevens van een patiënt op te halen en te bekijken, zodat hij zich ondertussen met medische handelingen kan blijven bezighouden. Bij operaties kan een chirurg de patiënt en de gegevens over diens vitale functies gelijktijdig in de gaten houden. Ook kan met Google Glass snel de hulp van artsen op andere locaties worden inroepen.

Het testmodel is ontwikkeld in samenwerking met consultancybedrijf Accenture. Het project bevindt zich nog in de experimentele fase. Philips Healthcare gaat de de mogelijkheden van Google Glass in combinatie met het Philips IntelliVue patiëntbewakingsoplossingen nu verder onderzoeken.

  • © afp.

Google Glass
Google Glass is een bril van Google waarbij een draagbare computer is ingebouwd. Die kan geluid afspelen en videobeelden tonen in een deel van het gezichtsveld van de gebruiker. Het apparaat werkt onder andere met stemcommando’s.

Philips is niet de eerste die het idee oppert om het apparaat in de gezondheidszorg te gaan gebruiken: in de VS wordt al langer geëxperimenteerd met Google Glass in ziekenhuizen. In Nederland maakte het UMC St Radboud eerder al bekend Google Glass mogelijk te willen gaan gebruiken in de operatiekamer.

 

15/08/13, 14:51  − bron: ANP

© AFP.

Het UMC St Radboud in Nijmegen wil mogelijk de Google Glass gaan gebruiken in de operatiekamer. Momenteel testen chirurgen de ingenieuze bril, waar onder meer een camera zit ingebouwd, tijdens verschillende operaties. Dat gebeurde voor het eerst tijdens een kaakoperatie vorige week. Dat heeft het Nijmeegse UMC donderdag bekendgemaakt.

Tijdens de kaakoperatie werd gekeken of beelden van de operatie door de bril van de arts toegevoegde waarde hadden. Dat bleek het geval. De kwaliteit van operatiebeelden vanuit het perspectief van de chirurg waren soms beter dan wanneer er over de schouder van de arts wordt meegekeken, concludeerde het ziekenhuis. Als nadeel noemt het UMC dat de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig waren.

Een speciaal innovatiecentrum van het Radboud gaat ook de mogelijkheden voor de bril buiten het ziekenhuis verkennen, zoals in de thuiszorg.

Het UMC zegt de eerste instelling in Europa te zijn die de Google Glass test voor gebruik in de gezondheidszorg. Volgens een woordvoerster van het UMC wordt de bril in Amerika al getest in de zorgsector.

De Google Glass is overigens nog niet te koop voor particulieren.

oktober 3, 2013Permalink