Topinkomens benadeelt zorgaanbieders

Normering topinkomens benadeelt zorgaanbieders’

 
De Wet Normering Topinkomens (WNT) geeft zorgaanbieders een strategisch nadeel ten opzichte van andere sectoren. Medisch specialisten zullen geen bestuurder meer willen worden en potentiële bestuurders zullen eerder kiezen voor zorgverzekeraars.

‘Normering topinkomens benadeelt zorgaanbieders’

Dat stelt Hans Feenstra, voorzitter raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis, in een vraaggesprek over het onderhandelaarsresultaat over de medisch specialistische zorg 2014-2017.

Onderhandelaarsresultaat curatieve zorg

In dat akkoord, dat de NVZ in juli heeft bereikt met minister Edith Schippers VWS, de Orde van Medisch Specialisten en Zorgverzekeraars Nederland, staat dat medisch specialisten niet onder de reikwijdte van de WNT vallen. Omdat bestuurders echter wel onder de WTN vallen, wordt het volgens Feenstra financieel onaantrekkelijker voor medisch specialisten om bestuurder te worden. Ze gaan er qua inkomen dan op achteruit. De jaaromzet van medisch specialisten vrij beroep is maximaal 275.000 euro, terwijl een zorgbestuurder niet meer dan 140.000 euro mag verdienen. ‘Je ziet dat steeds meer medisch specialisten in besturen van ziekenhuizen komen. Dat is een goede zaak. Deze wet gaat dat tegen. Dat is voor de lange termijn een slechte ontwikkeling.’

Wet Normering Topinkomens

Daarnaast bevreemdt het Feenstra dat zorgverzekeraars niet ook onder de WTN vallen. ‘Bestuurlijk talent krijgt een financiële prikkel aan de slag te gaan bij zorgverzekeraars. Zorgaanbieders hebben door de WNT een strategisch nadeel om goede bestuurders te vinden. Dat ondervinden we misschien niet morgen, maar op de lange termijn zie ik dat als een nadeel. De hele Balkenende-norm vind ik onzin. Het is ideologische prietpraat zonder enig inhoudelijk onderzoek naar de gevolgen. Ik begrijp best dat de samenleving de inkomens wil maximeren. Maar de inkomens van medisch specialisten en van bestuurders van  ziekenhuizen en zorgverzekeraars worden allemaal betaald uit premiegelden en zouden dus onder één regime moeten vallen.’

Zorgakkoord

Lees de uitgebreide reactie van Hans Feenstra in het Zorgvisie Weekoverzicht 32-33 dat vrijdag 9 augustus verschijnt. Daarin geven ook Ron Treffers, voorzitter raad van bestuur Rijnland Zorggroep, en Willem Schreuder, voorzitter raad van bestuur Spaarne Ziekenhuis, hun mening over het bereikte onderhandelaarsakkoord. De leden van de NVZ moeten op een algemene ledenvergadering nog instemmen met het zorgakkoord.

door Bart Kiers 5 aug 2013
augustus 5, 2013Permalink