Tweede storm van het jaar gemeten op Vlieland

De tweede storm van het jaar in een feit. Zaterdagochtend werd op Vlieland een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten, waarmee aan de voorwaarden is voldaan om van een officiële storm te kunnen spreken.

ANP

Daken van huizen geblazen in BredaFotoserie

Dat meldt weeronline.nl.

Ook in de rest van Nederland waait het zaterdag hard. Langs de hele kust staat windkracht 8 en in bijna het hele land komen zware windstoten voor. Alleen in het oosten waait het minder hard.

 

De zwaarste windstoten worden in het noordwesten van het land verwacht, met windkracht 9 en windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur.

In de rest van het land bereiken de windstoten snelheden tot 90 kilometer per uur. Verder is het weer niet al te slecht met af en toe een bui, voorspelt weeronline.nl. Met een temperatuur van 12 graden is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. In de avond worden meer buien verwacht.

De eerste storm van 2014 in Nederland vond afgelopen zondag plaats. Toen werd in IJmuiden rond het middaguur twee keer een uur lang windkracht 9 gemeten.

 

Breda

 

In Breda hebben de harde windvlagen zaterdagochtend vroeg geleid tot een flinke ravage. De dakbedekking van negen woningen aan de Acaciastraat werd weggeblazen, stelde een woordvoerder van de politie.

Niet alleen de huizen liepen schade op door de harde wind. ”De dakbedekking is op straat terechtgekomen”, zei de woordvoerder. Daardoor raakte ook een aantal auto’s beschadigd.

Niemand raakte gewond. Ook hoefden de getroffen woningen niet te worden ontruimd.

De gemeente liet weten een deel van de straat te laten afzetten. Er wordt zaterdagochtend gesproken met de bewoners over het opruimen van het puin.

 

Grote schade

 

Afgezien van de beschadigde huizen in Breda lijkt de storm rond 11.00 uur nog geen andere grote schade te hebben veroorzaakt. Brandweerwoordvoerders van verschillende korpsen in het land hebben nog geen meldingen van grote incidenten binnengekregen.

Rederij Doeksen heeft vanwege de storm wel enkele afvaarten op Vlieland en Harlingen geschrapt. De sneldienst naar Terschelling vaart wel volgens de dienstregeling. Wagenborg en TESO, die naar de andere Waddeneilanden varen, kampen niet met vertragingen.

Op luchthaven Schiphol is vooralsnog geen sprake van vertraging, zegt een woordvoerder. Ook het vliegverkeer rond Rotterdam The Hague Airport en Groningen Airport Eelde heeft geen last van vertragingen, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

Op het spoor heeft de storm voor zover bekend nog geen vertragingen veroorzaakt. De ANWB meldt in het hele land twee kilometer aan file. Wel wordt gewaarschuwd voor zware windstoten.

februari 15, 2014Permalink