Uniek onderzoek naar vrouwen met tbs

Vrouwen krijgen veel minder vaak tbs dan mannen. Nederland heeft ongeveer 140 vrouwen met tbs tegenover ongeveer 1800 mannen. Het aantal tbs-opleggingen aan vrouwen stijgt wel. Ook is bijna 90 procent van de vrouwen in tbs-klinieken een risico voor hun kinderen. Ze doen hen iets aan of verwaarlozen ze.

275 vrouwen
Voor het eerst is er uitgebreid onderzoek gedaan naar vrouwen met tbs. Vivienne de Vogel van de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek onderzocht hoe het 275 vrouwen is vergaan die de afgelopen 30 jaar tbs kregen opgelegd.

Dodelijke slachtoffers
Uit het onderzoek blijkt ook dat tbs-vrouwen vaker levensdelicten plegen en vaker dodelijke slachtoffers maken dan mannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het doden van hun eigen kinderen. Ook stichten ze veel vaker brand dan mannen. Mannelijke tbs’ers plegen meer geweldsdelicten en zedendelicten.

Mislukte behandeling
De vrouwen hebben vaak al decennia in de geestelijke gezondheidszorg doorgebracht, mannen hebben al een lang crimineel verleden voor ze tbs krijgen. 68 procent van de onderzochte vrouwen is met een eerdere behandeling gestopt of heeft een mislukte behandeling achter de rug. Bij mannen is dit 54 procent.

Stoornissen
Veel vaker dan mannen hebben vrouwen ook een persoonlijkheidsstoornis: 60 procent. In vergelijking met mannen lijden ze vaker aan depressies, eetstoornissen en posttraumatische stress-stoornissen. Wel zijn ze minder vaak narcistisch of antisociaal.

Woonvorm
Vrouwen worden minder vaak veroordeeld dan mannen maar hebben wel vaker contacten met justitie zonder veroordeling. Vrouwelijke tbs’ers wonen nadat de tbs is beëindigd zelden zelfstandig. Ze komen opnieuw in een psychiatrische instelling of verblijven in een beschermde woonvorm.

Vragen of opmerkingen? Mail: Camelea.Buys@Nieuwsuur.nl