V&VN klaagt over ‘verkapte bezuiniging’ ggz

 Verpleegkundig specialist taken overnemen van psychiaters en psychologen?V&VN klaagt over 'verkapte bezuiniging' op ggzZorgverzekeraars CZ en Achmea willen niet dat verpleegkundig specialisten taken overnemen van psychiaters en klinisch psychologen. Zij vinden het een stap te ver gaan om hen te erkennen als hoofdbehandelaar. Brancheorganisatie van verpleegkundigen V&VN noemt dit een verkapte bezuiniging: door het aantal behandelaars te beperken, loopt het volume vanzelf terug. Dat meldt het FD.

De kwaliteit van verpleegkundig specialisten is volgens CZ en Achmea niet gegarandeerd. Daarmee nemen ze een ander standpunt in dat minister Schippers van VWS. Zij besloot namelijk in juli dat de 500 verpleegkundig specialisten GGZ die Nederland nu telt in aanmerking komen voor de functie van ‘hoofdbehandelaar’ in de geestelijke gezondheidszorg. Dit maakte zij bekend in een aankondiging meer eisen te stellen aan hoofdbehandelaars in de ggz. Daarbij noemt zij een gelimiteerd aantal beroepen dat deze taak mag uitvoeren. V&VN noemt het ‘onzin’ dat de kwaliteit niet op orde zou zijn. Zorgverzekeraar CZ benadrukt in het FD dat ze zelf beslist over de kwaliteit van zorg die zij inkoopt.

Terugdringen specialistische ggz

Volgens V&VN wordt de nieuwe beroepsgroep verpleegkundig specialisten nog nauwelijks gecontracteerd door zorgverzekeraars. Een aantal zorgverzekeraars accepteert volgens de beroepsorganisatie zelfs nog minder hoofdbehandelaars dan voorheen. Henk Bakker, voorzitter van V&VN: “Dit leidt tot grote problemen in de ggz. Wanneer de zorgverzekeraars alleen psychiaters (2415 fte) en klinisch psychologen (1480 fte) als hoofdbehandelaar contracteren, dan ontstaat er een tekort aan hoofdbehandelaren. Zorgverzekeraars lijken hier bewust op aan te koersen om zo de specialistische ggz terug te dringen. Dit gaat ten koste van cliënten!”

V&VN heeft brieven over deze kwestie verstuurd naar Zorgverzekeraars Nederland, de minister, ggz-instellingen en Kamerleden.

 

augustus 15, 2013Permalink