Zuurstof

Tegenwoordig wordt in veel instellingen zuurstof toegediend met zuurstofconcentrators. Apparaten die lucht aanzuigen, daar zuurstof uit filteren dat vervolgens aan de patiënt toegediend kan worden. Simpel gezegd: aantal liters per minuut instellen, apparaat aanzetten en klaar. Maar dat is kort door de bocht, uiteraard. Er komt in elk geval geen medisch rekenen meer aan te pas, bij deze concentrators. Desalniettemin blijft het handig kennis te hebben van het berekenen van bijvoorbeeld hoeveel zuurstof er nog in een zuurstofcilinder zit en hoe lang je nog zuurstof kunt toedienen. Stel je voor dat de stroom uitvalt en ook de noodaggregaat laat het afweten? En zo zijn er nog wel een paar doomscenario’s te bedenken.

Hoeveel liter zuurstof zit er nog in een cilinder?

Formule: druk/bar x capaciteit tank = hoeveelheid zuurstof in cilinder

Voorbeeld: de manometer geeft aan dat er nog een druk van 115 bar aanwezig is in de tank. Het betreft een cilinder met een inhoud van 10 liter.

Als we de formule hierop loslaten: 115 bar x 10 liter cilinderinhoud = 1150 liter zuurstof aanwezig in de cilinder.

Hoe lang kun je doen met de nog aanwezige hoeveelheid zuurstof?

Formule: hoeveelheid zuurstof in cilinder/voorschrift liters zuurstof per minuut = tijd tot cilinder leeg is

Voorbeeld: de patiënt krijgt twee liter zuurstof per minuut voorgeschreven. Er is nog 950 liter zuurstof in de cilinder aanwezig.

We komen met deze gegevens uit op: 950 / 2 = 475 minuten. Handig om dat nog even om te zetten in uren + minuten. Een uur heeft 60 minuten: 475 / 60 = 7 uur en 55 minuten.